Hlavní obsah

Čeští volejbalisté zvítězili v kvalifikaci ME v Dánsku

Čeští volejbalisté v sobotu zvítězili v druhém utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2007 v Odense nad Dánskem 3:1 a po úvodní porážce na Slovensku si do tabulky připsali první výhru. V zápasu s outsiderem skupiny B prohráli svěřenci trenéra Igora Prieložného druhý set, v dalších ale uspěli poměrem 25:23 a 25:18.

Článek

Zápas začal jednoznačnou převahou českého mužstva, které úvodní sadu zvládlo prakticky bez chyby a získalo ji drtivým poměrem 25:11. Jenže na počátku druhého setu se rozjetý stroj náhle zadrhl; Dánové si vybudovali náskok, a třebaže hosté mohutně dotahovali, vymazat ho už nestihli.

Podle Prieložného bylo po bratislavském nezdaru důležité zvládnout v Odense úvod. "To se nám povedlo, nervózní byli doma spíš Dánové, jenže v druhém setu jsme pak udělali deset chyb. Byla to ale jen otázka toho, aby si to hráči uspořádali v hlavách a abychom naši hru zase zpřesnili," řekl po utkání ČTK v telefonickém rozhovoru.

V třetím setu se také zápas vrátil k očekávanému průběhu. Češi se zlepšili, ale domácí celek se držel houževnatě v závěsu. "Dánové riskovali na servisu, podávali opravdu dobře. Ale my se také od zápasu k zápasu zlepšujeme na přihrávce," řekl Prieložný.

V koncovce pomohlo i střídání, setbol proměnil smečař Pláteník, a čtvrtý set už byl opět v české režii. "Uhráli jsme si to tady naší vlastní hrou, hlavně obranou," dodal trenér.

Příští sobotu 10. června se čeští volejbalisté poprvé představí v domácím prostředí: ve Svitavách se utkají s Maďarskem, které po výhře 3:1 nad Slovenskem vede tabulku s plným počtem bodů. Přímo na šampionát do Ruska postoupí vítěz skupiny, tým z druhého místa bude hrát v září baráž.

Výsledky - skupina B:
Dánsko - ČR 1:3 (-11, 23, -23, -18)
Rozhodčí: Myredal, Rydland (oba Nor.). Čas: 91 min. Diváci: 400. Sestava ČR: Zapletal, J. Novotný, Staněk, Král, Pláteník, M. Novotný, libero Obdržálek - Boula, Štokr.
Maďarsko - Slovensko 3:1 (23, -20, 17, 17).

Reklama