Hlavní obsah

Volejbalisté porazili v kvalifikaci ME Maďarsko a vedou skupinu

SVITAVY

Čeští volejbalisté porazili v sobotu ve Svitavách ve svém třetím zápase o postup na mistrovství Evropy 2007 vedoucí tým skupiny B Maďarsko 3:0 a v polovině kvalifikace jej vystřídali v čele tabulky. Přímo na šampionát v Rusku postoupí vítěz čtyřčlenné skupiny, celek na druhém místě bude hrát v září baráž.

Článek

V domácí kvalifikační premiéře nastoupil český tým poprvé v sestavě se středovým hráčem Léblem, jenž doléčoval výron kotníku, a důležitý člen základní sestavy blokem hned získal první bod. V této činnosti Češi své soupeře jednoznačně předčili, v celém utkání si připsali osm bloků, zatímco hosté z obrany u sítě vytěžili jen dva.

V prvním setu Maďaři drželi vyrovnaný stav do patnáctého bodu, ale pak se dvakrát prosadil Léblův spoluhráč z italské Perugie Jakub Novotný a čeští volejbalisté odskočili na tři body. Díky dobré obraně na síti náskok udrželi.

Druhou sadu začali maďarští volejbalisté náporem na servisu, ale čeští hráči odpověděli stejnou zbraní a nepříznivé skóre 11:13 otočili. Jakub Novotný dvakrát nachytal hvězdu Mészárose nepřipraveného a český tým ze špatné přihrávky soupeře vytěžil maximum. Krizovou chvíli tak domácí rychle překonali a závěr zvládli výborně.

Pohodu si tým Igora Prieložného udržoval i nadále, jeden z nejlepších zápasů v národním týmu odehrál blokař Staněk, jenž ke stoprocentnímu útoku přidal čtyři bloky i tři body ze servisu. Bez výkyvů se prezentovali zaplněné svitavské hale i ostatní hráči. Po křečovité prohře na Slovensku a "povinné" výhře v Dánsku je mohl těšit dosud nejlepší výkon.

"Je to pro nás hodně důležité vítězství. Doma je potřeba vyhrávat a je o to cennější, že jsme ho dosáhli po dobré hře. Začátky setů byly vždy vyrovnané, ale pak přišly fáze, v nichž jsme dobře podávali a bránili na síti," řekl České televizi Prieložný.

Léblův návrat do týmu trenér přivítal, protože s ním vzrostlo sebevědomí ostatních i respekt soupeře. "Bylo vidět, že je na síti osobností. Soupeři na něj čekali, takže mohl otevírat prostor pro naše útočníky na kraji sítě," uvedl trenér. Česká reprezentace sehraje odvetu v Maďarsku za týden v neděli. Ve druhém dnešním duelu Slovensko hostí Dánsko od 20:00.

Kvalifikace ME 2007 - skupina B
Česko - Maďarsko 3:0 (19, 18, 20)
Rozhodčí: Lavorenti, Menghini (oba It.). Čas: 70 min. Diváci: 800.
Sestava ČR: Zapletal, Pláteník, Lébl, J. Novotný, M. Novotný, Staněk, libero Obdržálek - Boula.
Tabulka
1.Česko3216:45
2.Maďarsko3216:65
3.Slovensko2114:33
4.Dánsko2023:62

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články