Hlavní obsah

Miami porazilo Dallas a vyrovnalo finále NBA

MIAMI

Bitva o titul šampiónů basketbalové NBA je po čtyřech zápasech vyrovnaná. Hráči Miami po dvou prohrách v Dallasu uspěli i podruhé před domácím publikem a ve čtvrtek deklasovali soupeře rozdílem 24 bodů 98:74. Nejlepším střelcem vítězů byl znovu rozehrávač Dwyane Wade, který tentokrát předvedl 36 bodů.

Článek

Série hraná na čtyři vítězství, v níž oba finalisté usilují o svůj první titul, zůstane ještě na jeden duel v Miami, kde se bude znovu hrát v neděli. Šestý i případný rozhodující sedmý zápas bude hostit Dallas.

Domácí celek Heat si v prvním poločase vybudoval desetibodový náskok a po přestávce, kdy se Wade a Shaquille O'Neal postarali o šňůru 13 bodů, vedl už 72:52. Pak se Dallas ještě vzchopil a snížil na 70:80, Miami však v závěrečné čtvrtině kontrovalo famózní obranou, která soupeři dovolila dát jen sedm bodů.

"Byl to hodně důležitý zápas. Teď se bilance zase vyrovnala, oba týmy mají v play-off 14 vítězství a jsou dvě výhry od cíle," řekl novinářům trenér vítězů Pat Riley.

Wadeovo zranění nebylo znát

Wade si ve finálové sérii vylepšil střelecký průměr na 32,3 bodu, úterní zranění kolena nebylo na jeho výkonu znát. "Zase nám spousta lidí nevěřila, koneckonců jako v celé sezoně. Ale my jsme věděli, že když budeme hrát tak, jak umíme, že uspějeme," řekl Wade. "Teď to prostě začne znovu, jen se bude hrát už jenom na dvě vítězství," dodal.

O'Neal sehrál zatím nejpovedenější zápas v sérii, vedle 17 bodů pomohl týmu 13 doskoky. "Dallas je ale nesmírně nebezpečný tým. Nesmíte se soustředit jen na jeden druh obrany, oni to umějí pod košem i z dálky," prohlásil miamský pivot. "Dnes se moc netrefovali, o to víc do toho půjdou v neděli. Musíme na to být připravení - a my budeme," dodal O'Neal.

Dallas měl střeleckou úspěšnost jen necelých 32 procent. Mavericks se nedařilo hlavně z dálky, jindy strojově přesný Dirk Nowitzki se tentokrát z pole trefil jen dvakrát ze 14 pokusů. "S takovou úspěšností nemůžete vyhrát. Ale oni dnes hráli moc dobře a nám se prostě nepovedlo s tím nic udělat," řekl německý basketbalista.

NBA - finále
Miami - Dallas 98:74 (30:25, 54:44, 78:67)
Nejvíce bodů: Wade 36, O'Neal 17, Posey 15, Walker 14 - Terry 17, Nowitzki a Stackhouse po 16, Harris 11. Stav série: 2:2.

Reklama

Související témata: