Hlavní obsah

Čeští házenkáři vybojovali postup na mistrovství světa

BRNO

Česká reprezentace házenkářů úspěšně zvládla barážové utkání proti celku Srbska s Černé Hory, když ho v brněnské hale Vodova porazila v nedělním utkání 36:27 (18:15). Obrat nastal už v první půli a druhý poločas se odehrával zcela v režii domácí reprezentace. Zhruba od 45.minuty pak byl zápas místy v exhibičním rytmu a necelé dvě minuty před koncem se tým převlékl do modrých triček s nápisy : "S házenou mě baví SVĚT 2007 a Přátelé, kamarádi, my vám ty medaile přivezeme."

Foto: www.jiri-reichl.cz

Český házenkář David Juříček přechází přes jednoho z hráčů soupeře.

Článek

Trenér reprezentace Pavel Pauza si přitom Srbsko a Černou Horu před losem baráže nechtěl. "Dokážou si poradit s naší zataženou obranou a mají dobré střelce. Kdyby mi někdo řekl, že je porazíme takovým rozdílem, tak bych si myslel, že si dělá blázny," řekl Pauza na pozápasové tiskové konferenci. Trochu s nelibostí nesl již zmiňovaná oslavná trička. "Nemám rád takové věci a kdybych to věděl, tak to zarazím, ale udělal to management reprezentace za mými zády, tak co nadělám," řekl trenér.

Jeho kolega na reprezentační lavičce Jiří Mika vyzdvihl především výkon brankáře Martina Galii, který si připsal pětadvacet úspěšných zásahů. "Jenom potvrdil, že je poprávu nejlepším brankářem bundesligy a jedním z nejlepších gólmanů světa," nešetřil chválou trenér. Galia podržel tým několika skvělými zásahy, když prohrával 5-8 a Češi poté zaveleli k obratu.

Srbsko a Černá hora nedalo od 15. do 21.minuty ani jednu branku, zatímco domácí jich nastříleli sedm a otočili tak stav na 12-8. Podobný náskok si udržela česká reprezentace až do konce prvního poločasu, který skončil 18-15.

Jasná převaha českého týmu

Druhá půle se odehrávala v podobném duchu jako konec první. Srbové bez svých největších hvězd Štěrbika a Krivokapiče jen odpovídali na útoky českých házenkářů hnaných bouřlivým publikem a nedokázali se na svého českého soupeře dotáhnout, načež skóre otočit. Pět minut po začátku druhé půle už byl rozdíl osm branek, který víceméně vydržel do konce zápasu.

Dvě minuty před koncem vystřídal za velkého aplausu domácí brankář Galia, který podal vynikající výkon.

"Ukázala se bojovnost a sebevědomí týmu, který se nezalekl role favorita, do které byl pasován před začátkem utkání a pohlídal si bezpečný náskok po celou druhou půli," dodal Pauza. Jeho kolega Mika ještě vyzdvihl útočníka Vítka, který se ukázal výborným střelcem, kterého v něm málokdo hledat.

Nejlepším střelcem utkání byl Filip Jícha s devíti brankami.

Reklama

Související témata: