Hlavní obsah

Benda má na dosah desátý titul s Nymburkem

Basketbalista Petr Benda má na svém kontě devět mistrovských titulů v české nejvyšší soutěži v dresu Nymburka a v úterý může přidat jubilejní, desátý. Suverén Kooperativa NBL ze středočeského města totiž vyhrál první finálový duel v Děčíně 82:71 a teoreticky mu stačí v odvetě na domácí palubovce i prohra o deset bodů. „Šance na obhajobu je veliká a doufám, že ji využijeme,“ řekl Benda k vývoji finálového dvojzápasu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nymburského Petr Benda (vlevo).

Článek

„Po první čtvrtině se mohlo zdát, že utkání naprosto ovládneme. Ale Děčínští se postupně přizpůsobili tempu hry a začali nás tlačit. Trochu jsme polevili v soustředění, nakonec jsme však potvrdili svoji kvalitu," rozebíral zkušený borec první souboj na děčínském zimním stadiónu.

Benda hodnotí finálové boje realisticky. „Vyhráli jsme na úvod o jedenáct bodů. Přesto tam byly chyby, jenže dalo se předpokládat, že nějaká slabší místa z naší strany přijdou. Přece jen to není běžný ligový zápas. I Děčín se snaží dát do toho všechno, takže pořád nemáme nic jistého," uvažoval Benda.

Nymburk bude i v posledním duelu sezóny favoritem. „Na domácí palubovce jsme v rámci českých soutěží skoro neporazitelní a doufám, že to tak zůstane. Výsledek prvního zápasu nám dává naději na obhajobu, ale ještě jsme titul nevyhráli. Nechceme předbíhat," mínil Benda.

Palyza oceňuje fanoušky

V děčínském celku patří k oporám osvědčený ligový střelec Lukáš Palyza, který během kariéry získal jako hráč tři tituly s Nymburkem. „Nyní si ale finále užívám v Děčíně. Klobouk dolů před fanoušky, že v relativně menším městě chodí na basketbal v tak velkém počtu. Basketbalem tady lidé žijí a jen kvituji, že se hrálo na zimním stadiónu. Je třeba si podpory vážit," líčil Palyza.

Atmosféra z děčínského zimáku mu připomínala působení v německém Bayreuthu. „Tam byla pokaždé plná starší aréna pro tři a půl tisíce diváků, i když jsme doma dvanáctkrát v řadě prohráli. A mým snem bylo, abych si v podobných kulisách zahrál i v české lize, což Děčín ve finále splňuje," podotkl protřelý basketbalista.

Reklama

Související témata: