Hlavní obsah

Házenkářky Mostu zdolaly ve třetím finále Slavii a obhájily titul

Házenkářky Mostu získaly už pátý mistrovský titul po sobě. Severočešky dnes zvítězily v rozhodujícím třetím utkání finále play off interligy nad pražskou Slavií doma 24:21 a po obratu ovládly sérii poměrem 2:1 na zápasy.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hana Kutlvašrová (vlevo) a Kamila Kordovská ze Slavie se snaží zastavit Petru Růčovou z Mostu.

Článek

Mosteckým hráčkám se povedl proti Slavii dokonalý obrat už potřetí za poslední čtyři sezóny. Loni otočily sérii rovněž z 0:1 na 2:1 a v roce 2014 dokonce z 0:2 na 3:2. Most se pátým titulem přiblížil na dva mistrovské primáty ke Slavii, která je se sedmi prvenstvími v samostatné historii českým rekordmanem. Pražanky ale čekají na titul už od roku 2010.

"Jsme šťastní, že jsme finálovou sérii nakonec otočili, asi už to bude nějaká naše nová tradice. Byl to zápas velkých nervů, velká psychická bitva a my jsme strašně rádi, že to takhle dopadlo. Samozřejmě jsme velmi šťastni z pátého mistrovského titulu v řadě," uvedl na svazovém webu mostecký trenér Peter Dávid.

Bronzové medaile získaly hráčky Olomouce po výhře 21:17 v Porubě. Sérii ovládly také 2:1.

Most v sobotu srovnal sérii na 1:1 po jasném vítězství 30:20, dnes měl ale před svými fanoušky více práce. Slávistky se proti vysokému favoritovi vzepjaly k výkonu na hranici možností a v úvodu vedly 3:2.

"Nebylo příliš prostoru na přípravu, ale po obědě jsme si dali video, na kterém jsme si ukázali naše včerejší školácké chyby, a řekli si, že pokud se jich vyvarujeme, mohl by to být dramatický zápas. Myslím, že se to povedlo, a nakonec dnešní střetnutí odpovídalo úrovní souboji o mistrovský titul," řekl asistent trenéra Slavie František Štika.

Pak ale přišla série šesti branek domácího celku a ve 22. minutě Severočešky odskočily už na 14:7. Pražanky do přestávky ztrátu o dva góly snížily a po pauze ještě zápas zdramatizovaly.

Ve 43. minutě ztrácely slávistky po trefě Kutlvašrové už jen dva góly a následně se mohly ještě víc přiblížit, jenže Most v kritické chvíli podržela brankářka Müllnerová. Hostující hráčky se pak ještě několikrát znovu přiblížily na rozdíl dvou gólů, ale dotáhnout skóre už nedokázaly.

"Rozhodl asi první poločas. Druhý byl vyrovnaný a vyhrály jsme ho, tuším, o dva góly. Dnešní zápas trochu mrzí, byly tam momenty, kdy si i Most trochu nevěděl rady. Ale stříbro bereme. Jsme spokojené, odehrály jsme svoje maximum," uvedla slávistická brankářka Petra Kudláčková. "Odvedli jsme maximum a s naším výkonem i s konečným titulem vicemistra jsme maximálně spokojeni," dodal Štika.

Most by se v příští sezoně měl představit mezi evropskou elitou v Lize mistryň, kde české kluby nestartovaly od roku 2011. "Jestli nám EHF schválí halu, budeme hrát Ligu mistryň. Ambice budou stejné jako každý rok, chceme se dostat do jara v pohárech. Myslím, že v Poháru EHF je to reálné," jmenoval předseda klubu Rudolf Jung soutěž, v níž by Most mohl startovat po vypadnutí z Ligy mistryň. "Až na Kateřinu Dvořákovou zůstává celý tým pohromadě, to je hodně důležité," dodal.

Finále českého play off házenkářské interligy žen - 3. zápas:
Baník Most - Slavia Praha 24:21 (17:12)
Nejvíce branek: Mikulčíková 7, Jeřábková 5, Szarková 5/1, Růčková 3/1 - Kutlvašrová 5, Chlupová 4, Kordovská a Šetelíková obě 3. Rozhodčí: Blanar, Haramul. Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/1. Vyloučení: 3:5. Diváci 920. Konečný stav série: 2:1.
O 3. místo - 3. zápas:
Poruba - Olomouc 17:21 (8:12)
Nejvíce branek: Minarčíková 4/1, Konečná 3, Polášková 3/2 - Salčáková 4, Kubáčková a Fryčáková po 3, Jansová 3/3. Konečný stav série: 1:2.
Konečné pořadí:
1. Most
2. Slavia
3. Olomouc
4. Poruba
5. Zlín
6. Písek
7. Veselí n/M.

Reklama

Související témata: