Hlavní obsah

Durant napodobil LeBrona. Ten nechce titul pustit

Praha

Potřetí za sebou je obsazení finále stejné a znovu jsou favority hráči Golden State, ačkoli titul obhajuje Cleveland vedený největší basketbalovou ikonou současnosti LeBronem Jamesem. Poslední série sezóny NBA začíná v noci na pátek.

Foto: Ronald Cortes, ČTK/AP

Hvězdy Golden State Warriors Kevin Durant (vlevo) a Stephen Curry.

Článek

V roce 2015 se k titulu probili Warriors v šesti zápasech, loni potřebovali Cavaliers k triumfu sedm utkání. Od léta nebylo pochyb, že loňští finalisté si to o titul rozdají znovu. A play off jejich dominanci potvrdilo: Golden State v něm neprohráli ani jeden zápas, Cleveland ztratil jediný.

Největším příběhem finále bude, zda svůj první titul získá Kevin Durant. Superstar z Oklahomy zvolila po vypršení smlouvy tu nejjednodušší cestu a přidala se k hvězdám Warriors, jako jsou Curry a Thompson. Osmadvacetiletý Američan připomněl Jamesův sedm let starý odchod do Miami, které mělo v té době vynikající tým a titul byl pro něj takřka tutovkou.

Termíny finále NBA:
2. 6., 5. 6., příp. 13. 6. a 19. 6. na palubovce Warriors
8. 6., 10. 6., příp. 16. 6. v Clevelandu.
Přímé přenosy vysílá Nova Sport 2.

V roce 2012 se také James s Durantem o primát utkali a porážka byla pro někdejší oklahomskou hvězdu frustrujícím zážitkem. „Zdrtilo ho to," řekla Durantova matka Wanda. Stejný pocit ale měli loni fanoušci Oklahomy, když je opustil klíčový hráč a mluvili o zrádci.

„Tyhle nesmysly jsou už ale za mnou. Jsem v týmu, který je vynikající, a můžu s ním vyhrát titul. To je teď nejdůležitější," prohlásil Durant. Jeho protivník James si to u příznivců Clevelandu vyžehlil, když se z Miami vrátil a Cavaliers loni dotlačil až k prstenům pro šampióny. I ve 32 letech potvrzuje, že patří mezi top pět nejlepších basketbalistů historie a od věci není ani srovnání s Michaelem Jordanem.

Zopakovat si triumf je velkou výzvou pro čtyřnásobného nejlepšího hráče sezóny, který v play off připomíná buldozer. „Být nejlepší a vyhrát titul je teď můj jediný cíl," řekl James. A pak? „Rád bych vlastnil klub NBA," má jasno.

Kdo získá titul ve finále NBA?
Golden State Warriors
52,1 %
Cleveland Cavaliers
47,9 %
Celkem hlasovalo 493 čtenářů.

Reklama

Související témata: