Hlavní obsah

Kanonýr Dóža řídil demolici Poláků. Máme před sebou skvělé dva roky, věří

Vratislav

Tři plus tři, tak zní bilance Patrika Dóži ve druhém zápase florbalového turnaje na Světových hrách ve Vratislavi. Podílel se na šesti z dvanácti gólů do sítě domácích Poláků a přispěl k hladké výhře 12:1. Český tým nastoupí v sobotním semifinále od 17.00 proti vítězi zápasu mezi Švédy a Švýcary.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Útočník Patrik Dóža, autor hattricku proti Polsku.

Článek

Poláci sehráli dobrý zápas ve čtvrtek proti Finsku, teď už tak nebezpeční nebyli.

Překvapili nás, jak proti Finům hráli, také jsme do toho šli od začátku opravdu naplno a bylo to znát. Od druhé třetiny zaznělo, ať šetříme síly. Dneska nekladli Poláci takový odpor.

Tři góly jste nasázeli v přesilovkách.

On je obrovský rozdíl je hrát proti Polákům a Finům, kde to při hře pět na čtyři může někdy být skoro vyrovnané, jak to mají extrémně dobře nacvičené. Tady bylo prostoru hodně a mohli jsme dát ještě víc gólů.

Turnaj se hraje jen na třikrát patnáct minut, už jste si na to zvykl?

To ne, na Chodově jsem byl poslední dva roky zvyklý být 35 minut na hřišti, to je skoro délka zápasu. Je to krátké, na druhou stranu se hraje ve vysokém tempu, člověk si musí dávat pozor na detaily. Ve čtvrtek s Finy jsme nebyli horší, ale udělali jsme jednu chybu a v tak krátkém zápase už není čas to zvrátit.

Zápas tu hrajete každý den, je to o hodně náročnější na regeneraci než třeba na mistrovství světa?

Nejdřív křičely týmy, co měly dva zápasy v jeden den, ale pak si uvědomily, že je super, když odehrají jeden těžký a druhý trochu lehčí zápas a pak mají den volno. Dva dny po sobě se naplno jít dá, čtyři jsou hodně náročné.

Poprvé hrajete turnaj pod vedením finského kouče Petriho Kettunena. Je to velká změna?

Je to úplně jiné, ať už v přístupu hráčů, v systému… Najednou jsou úplně jiné dvojice a trojice v lajnách, i to, jak mluví v šatně a přistupuje k mítinkům. Můžeme zapomenout na etapu, která tu byla, a soustředit se na tuhle. Myslím, že máme před sebou skvělé dva roky.

Bude chvíli trvat, než si na požadavky nového kouče zvyknete?

Ten systém je pověstný tím, že do obrany je třeba si ne zvykat, ale chtít. A je vidět, že ten tým chce. Hrajeme ten systém krátce, ale neděláme obrovské chyby jako malí školáčci jako v tom systému, který jsme hráli čtyři roky. V tom je tenhle systém určitě lepší, do útoku je tam ještě spousta prostoru ke zlepšení.

Je Kettunenův systém náročnější i na fyzickou kondici?

Bez debat. I když je člověk zataženější, je třeba extrémní agresivity na vlastní půlce, každý souboj je důležitý. Jakmile hráč jeden na jednoho prohraje, je konec a padá celý systém. Není to osobka, ale každý si musí najít svého chlapa a ostatní se spolehnou, že ho nepustí. Pro křídla je to opravdu neskutečně náročné, obránci to mají těžké v jiných situacích.

Reklama