Hlavní obsah

Takový talent tu ještě v historii nebyl! Čtrnáctiletý Harimoto boří rekordy

Tokio

Je to možná největší talent světového sportu vůbec. Jeho vrstevníkům teprve začíná puberta, on už poráží olympijské medailisty nebo vyhrává nejprestižnější turnaje. Japonský stolní tenis v něm má diamant, který se rodí možná jednou za sto let. Jediné, co možná japonskou hrdost trochu podlamuje je fakt, že rodiče Harimota pochází z Číny.

Foto: ČTK

Za pingpongovým stolem se v poslední době dějí velké věci.

Článek

Prvním velkým zápisem do historických tabulek bylo pro tehdy 13 let a 163 dní starého Japonce vítězství na mistrovství světa juniorů. O více než dva roky překonal dosavadního nejmladšího šampióna juniorského klání, shodou okolností krajana Matsudairu z roku 2006.

O dva měsíce později přišel ještě větší milník. Stále teprve třináctiletý japonský klučík se dostal do finále Indian open, jednoho z prestižních podniků světové série. V něm proti němu stanul nejlepší Evropan současnosti Dimitrij Ovčarov z Německa. Ukrajinský rodák a v současnosti třetí hráč světa nakonec ještě nepovolil mladíčkovi zisk prvního titulu.

Neméně úžasný mezník dosáhl Harimoto ještě před vstupem do klubu „čtrnáctiletých". Jun Mizutani je bronzový medailista z poslední olympiády, japonská pingpongová hvězda, která měla na světovém šampionátu bojovat o další medaili. Ba ne, skončila ve druhém kole, zastavit ji dokázalo zázračné dítě, paradoxně jeho krajan. V Düsseldorfu se nakonec dostal až do čtvrtfinále.

Tomokazu však nezastavuje a jeho poslední fenomenální počin se váže k České republice. V Olomouci proběhl na konci srpna turnaj Czech open, jeden z dalších podniků prestižní série. Druhý pokus, opět německý protivník, tentokrát legenda evropského stolního tenisu Timo Boll. Výsledek? Prvního nasazeného Bolla zdolal 4:2 na sety a ve věku 14 let a 61 dní se stal absolutně a daleko nejmladším vítězem takového typu turnaje. Jeho finálový soupeř, to kupříkladu zvládl až o šest let později.

Pokud mluvíme o největším talentu světového sportu vůbec, možná bychom neměli nikdy zapomenout vyslovit právě tohle jméno-Tomokazu Harimoto.

Reklama