Hlavní obsah

Sluková s Hermannovou si zvykají na střechu nad hlavou. Nové pravidlo se jim nezdá

Praha

Určitě se nespálí, nemusí bojovat s větrem. Ale zase se musejí srovnávat se specifickým světlem a pohybem míče. I nejlepší české plážové volejbalistky si stále častěji zvykají na hru v hale, když si minulý týden odbyly letošní premiéru na turnaji Světové série v nizozemském Haagu, od čtvrtka do neděle se představí na podobně kvalitně obsazeném turnaji CEV Masters v Pelhřimově.

Foto: Sport.cz

Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová při turnaji v Haagu.

Článek

„Jako evropské týmy jsme odsouzené v hale část zimy strávit, i když je náš sport primárně venkovní,“ líčí Markéta Nausch Sluková, která v Haagu byla s parťačkou Barborou Hermannovou čtvrtá. „Balón létá v hale jinak, také obecně padalo mnohem víc es a bylo chyb na příjmu,“ postřehla Hermannová.

Souboj o bronz v Nizozemsku prohrály se Švýcarkami Betschartovou a Hüberliovou, v Pelhřimově by si mohly souboj zopakovat, vylepšit páté místo z Haagu se pokusí Kristýna Hoidarová Kolocová s Michalou Kvapilovou.

Odpadnou výměny

Vedle halových specifik si hráčky musejí zvykat i na testovanou novinku v pravidlech. Blok se totiž nyní nepočítá jako jeden ze tří povolených dotyků.

„Dřív byla i taktická varianta, že jsme míč o blok soupeře nadrazily a další dotek už musela být nahrávka. Teď si ho můžete i po bloku třikrát rozehrát, takže týmy mají lepší možnost si útok připravit a míč většinou okamžitě složí,“ popisuje Sluková. „Snaha o větší atraktivitu tudíž přináší opak, odpadají ty dravé výměny,“ neztotožňuje se s novinkou.

V Pelhřimově se hraje celkem o 50 tisíc euro, finále jsou na programu v neděli od 16.00 (živě na ČT Sport).

Reklama