Hlavní obsah

Španělsko - Česko 32:15Krutá lekce pro házenkáře. Mistrovství Evropy začali debaklem

Varaždín
Aktualizováno

Krutý debakl utrpěli čeští házenkáři na úvod mistrovství Evropy, když prohráli 15:32 s obhájci stříbra Španěly. Zápas v chorvatském Varaždínu měl docela jednoznačný průběh a ukázal, že pro český tým budou soupeři ve skupině skutečně extrémně kvalitní. Napravit rozpačitý dojem z premiéry může národní v pondělí proti Dánsku a ve středu s Maďarskem. Postup ale vypadá jako nesplnitelná mise.

Foto: Sport.cz

Český házenkář Stanislav Kašpárek během zápasu se Španělskem.

Článek
Fotogalerie

Reprezentanti utrpěli svou nejtěžší porážku v historii evropských šampionátů a druhou nejhorší ze všech týmů vůbec. Dosavadním negativním maximem Čechů byla prohra 22:35 rovněž se Španělskem z roku 1998.

Národní tým měl hned od začátku veliký problém prosadit se proti pevné španělské obraně. „Potřebujeme větší tlak od všech hráčů, nesmí to být v útoku tak uspěchané," nabádal trenér Jan Filip už po devíti minutách při oddechovém času za stavu 1:3.

Česko se do té chvíle dopustilo už pěti ztrát míče a přijatelný rozdíl skóre byl jen díky výtečně chytajícímu Mrkvovi. Když pak ale přišla dvě vyloučení v rychlém sledu, Španělé v přesilovkách výrazně odskočili ve skóre a při šestibrankovém náskoku mohli hrát v naprostém klidu.

Při značných obtížích reprezentantů v útočné fázi našel odvahu vzít zakončení na sebe vlastně jen 21letý Kašpárek. Legionář z maďarského Balatonfüredi dal pět z devíti poločasových gólů českého celku, nikdo další ho ale v takové střelecké erupci napodobit nedokázal.

Filip: Projevila se nezkušenost řady našich hráčů

Španělsko, které z předchozích dvou evropských šampionátů přivezlo medaile a také letos patří mezi žhavé adepty na cenný kov, na hřišti dominovalo a dvacet minut před koncem už bylo české manko dvouciferné.

Bohužel se do toho promítla i téměř čtvrthodina bez vstřeleného gólu, skóre se dostalo až do děsivé podoby 12:28. Corrales ve španělské brance se v té chvíli zdál nepřekonatelný. „Projevila se nezkušenost řady našich hráčů a ten delší čas bez vstřelené branky se odrazil ve ztrátě střeleckého sebevědomí," líčil Filip, jehož tým se dopustil celkem 24 technických chyb.

„Kluci působili až moc nervózně a nebyli schopní dostat se do tempa. Chyb v naší hře bylo neúnosně mnoho. V obraně se nedařilo pokrývat precizní hru Španělů, kteří hráli velmi precizně. V útoku jsme naopak hráli naivně, akce jsme často začínali z driblingu, což soupeř dobře četl a do rychlého protiútoku nás vůbec nepustil," hodnotil nepovedené vystoupení Filip.

„Dnes jsme hráli strašně. Nenaplnili jsme, co jsme chtěli. Na začátku byla obrana docela dobrá, ale časem jsme šli dolů. V útoku jsme udělali mnoho technických chyb a výsledek je takový, jaký je," litoval Tomáš Mrkva.

Mistrovství Evropy házenkářů - skupina D ve Varaždínu
Česko-Španělsko 15:32 (9:16)
Branky: Kašpárek 5, Zdráhala 3/2, Horák, Stehlík, Hrstka, Číp, Zeman, Kasal, Mubenzem - Entrerrios a Sole po 5, Rivera 5/3, Caňellas a Balague po 3, Fernandez, Gurbindo, Figueras, A. Dujšebajev, Aguinagalde všichni po 2, D. Dujšebajev, rozhodčí Santos a Fonseca (oba Portug.), vyloučení 4:2, sedmimetrové hody 2/2:3/3, 2960 diváků.
Dánsko - Maďarsko 32:25 (14:12)
Skupina C (Záhřeb):
Německo - Černá Hora 32:19 (17:9)
Makedonie - Slovinsko 25:24 (11:11)

Reklama

Související témata: