Hlavní obsah

Basketbalisté si i bez Welsche věří na Maďary

OPAVA

Čeští basketbalisté chtějí v Opavě vyhrát i středeční kvalifikační bitvu o postup na ME s Maďary, přestože postrádají klíčového hráče Jiřího Welsche. "Musíme to zvládnout i bez něj a věřím, že mužstvo dá do hry celé srdce," prohlásil trenér Zdeněk Hummel před zápasem, který před kamerami ČT 4 začne v 17.45 h.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

Manažer národního týmu Dušan Štěnička sice přesvědčil prezidenta klubu Unicaja Malaga, aby Welsche pustil zpátky k reprezentaci, ale italský kouč Scariolo o tom nechtěl slyšet. "Malaga je na soustředění a trenér Jirkovi řekl, že s prezidentem zatím nemluvil. Budeme to ale ještě dál zkoušet," uvedl Dušan Štěnička.

Úsilí realizačního týmu o opětovné uvolnění opory reprezentace z Malagy alespoň na poslední, sobotní duel s Ruskem, kouč před mužstvem tajil.

"Welsch je připraven okamžitě letět do Česka, jen čeká na svolení všech představitelů klubu. Bylo by to fajn, kdyby s námi mohl být a hrál, ale nechtěl jsem, aby se tím ostatní rozptylovali, naopak si musí udržet maximální koncentraci pro utkání," uznal Hummel.

Hlavní práce týmu

Ztráta Welsche představuje citelné oslabení, ale Hummel připomněl, že vítězství v Maďarsku scházel další klíčový hráč Bartoň, jehož tehdy nepustily na hřiště teplota a střevní potíže. "Sice jsou s Welschem typově rozdílní, ale i to ukázalo, že důležitý je týmový výkon," dodal a už myslel na to, jak zdolat Maďary také doma.

"Na soupeře by měly platit agresivní obrana a kolektivní pojetí útoku. Nepříjemný je pivot Gulyas, který má snad sto třicet kilo. Těžko se brání, ovšem je zase o to méně pohyblivý v defenzívě. Nemeth a ostatní jsou ovšem výbornými střelci," varoval kouč.

Po čtyřech kvalifikačních utkáních, z nichž prohráli jen jediný v Rusku, jsou čeští basketbalisté unaveni, ale elán a chuť postoupit z nich nevyprchala.

"Systém kvalifikace je dost náročný. Hraje se v rychlém sledu a pořád se cestuje. Jsme šťastni, že poslední dva zápasy nás čekají doma a máme vše ve vlastních rukou. Stačí relativní maličkost, dvě vítězství. Udělat ty poslední kroky ale bývá většinou nejtěžší. Věříme však, že to s podporou skvělých opavských diváků můžeme zvládnout," přiznal Hummel, jenž u týmu přivítal zpátky Pospíšila, který si vyléčil zraněný palec na ruce.

Reklama

Související témata: