Hlavní obsah

Házenkáři si v play off zahrají o světový šampionát s Ruskem

Záhřeb

Čeští házenkáři se v play off kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2019 utkají s Ruskem. Rozhodl o tom dnešní los v dějišti nedělního finále evropského šampionátu Záhřebu. První zápasy baráže jsou na programu 8. až 10. června, odvety 12. až 14. června. Češi začnou doma.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Čeští házenkáři po zápase se Slovinskem.

Článek

Na rozdíl od minulé světové kvalifikace nemusel český tým nejprve zvládnout úvodní fázi v podobě skupiny a tentokrát rovnou začne až v play off. Reprezentanti vzhledem k výsledkům na vrcholícím mistrovství Evropy vstupovali do losu jako nasazení v prvním koši a bylo jasné, že se vyhnou největším gigantům.

S Ruskem se český celek naposledy utkal před třemi lety na světovém šampionátu v Kataru v Prezidentském poháru pro týmy, které nepostoupily ze skupiny. Reprezentanti tehdy zvítězili 32:30. Ruská mužská házená zažívá v posledních letech ústup ze slávy a národní tým "sborné" letos nestartoval na mistrovství Evropy.

Čeští reprezentanti se pokusí navázat na šesté místo, které vybojovali na vrcholícím Euru v Chorvatsku. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše tím vyrovnali historické maximum na ME z roku 1996.

Světový šampionát budou prvně v historii hostit dvě země - Dánsko a Německo. Jistotu účasti na turnaji mají obhájce titulu Francie, obě hostitelské země a získá ji vítěz finále mistrovství Evropy mezi Španělskem a Švédskem.

Los play off:
ČR - Rusko,
Srbsko - Portugalsko,
Litva - Island,
Slovensko - Maďarsko,
Bělorusko - Rakousko,
Makedonie - Rumunsko,
Nizozemsko - Španělsko/Švédsko,
Norsko - Bosna a Hercegovina/Švýcarsko,
Chorvatsko - Černá Hora.

Reklama

Související témata: