Hlavní obsah

České basketbalistky se zabydlely v Puppu a už trénovaly i v KV Areně

KARLOVY VARY

Od pátku se na světovém šampionátu basketbalistek v Karlových Varech už bude hrát o medaile. Oficiálním bydlištěm pro všechny týmy je tu hotel Thermal, české reprezentantky si ale mohou dopřát luxus Grandhotelu Pupp.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Kapitánka českého basketbalové týmu Hana Horáková při tréninku v Karlových Varech.

Článek

„Chtěli jsme mít trochu víc klidu pro klíčové zápasy šampionátu,“ míní trenér Lubor Blažek, jenž s družstvem z Brna, kde dosud Česky hrály, neletěl. „Když můžu jet autem, cítím se přece jenom trochu jistější," vysvětluje s úsměvem.

Hráčky ale letecký přesun do Karlových Varů uvítaly. „Za sebe můžu říci, že jsem docela ráda, pár hodin navíc k dobru nám to zajistilo,“ mínila pivotka Petra Kulichová. „Let byl v klidu, netrval ani hodinu. Horší bylo čekání kolem odbavení,“ řekla Eva Vítečková. „Pohodlnější to ale bylo, po obědě jsem se pěkně natáhla a zdřímla si,“ přiznala Jana Veselá.

Při večerním padesátiminutovém tréninku si české družstvo, které bylo na minulém MS sedmé, už osahalo KV Arenu. „Bylo v ní trochu chladno, ale docela rychle jsme se zahřály a snad strhneme diváky i ve Varech, budeme potřebovat jejich podporu,“ tvrdí Ivana Večeřová a prozrazuje své osobní přání pro čtvrtfinále s Austrálií. „Chceme mít čisté svědomí, že jsme pro úspěch udělaly všechno,“ řekla.

„Vlastně nemáme co ztratit. Můžeme jen překvapit, pod tlakem budou soupeřky,“ uvažuje Jana Veselá, která na rozdíl od všech svých spoluhráček nezažila ve Varech červnový testovací turnaj. „Z WNBA jsem ale zvyklá na velké haly, žádné problémy s prostorovou orientací nenastaly.“

Čtvrtfinále je úspěch, vše další bonus

Vítězství nad zlato obhajujícími Australankami ve čtvrtfinále by bylo prvotřídní senzací, české basketbalistky se o ně přesto v pátek od 18.30 h v Karlových Varech chtějí pokusit. „Nechci vzbuzovat falešné naděje, ale snad mohu za tým slíbit, že se holky budou o to prát,“ tvrdí kouč, který respektuje sílu soupeřek v čele s jednou nejlepších hráček světa Lauren Jacksonovou.

„Už to, že jsme se do čtvrtfinále dostaly, je pro nás úspěch. Cokoli dalšího bude bonus,“ uvedla Kulichová, podle níž bylo vítězství nad Brazilkami, čtvrtými z minulého MS, velkou vzpruhou před cestou do Karlových Varů.

Australanky procházely ostravskou částí MS suverénně až do středy, kdy padly v souboji o první příčku tabulky s USA. Před turnajem sice prestižní bitvu v přípravě vyhrály, jenže prohrávaly už ve druhé čtvrtině o 24 bodů. „Ze začátku to bylo, jako by malé holky hrály basket proti ženám. Zvedly jsme se teprve, když jsem začala hlasitě nadávat," prohlásila trenérka Carrie Grafová.

Reklama

Související témata: