Hlavní obsah

Tvrdost české obrany by měly Australanky cítit a pod košem se bát

KARLOVY VARY

Papírově by české basketbalistky měly být dnes od 18.30 h v karlovarském čtvrtfinále mistrovství světa bez šance na úspěch, domácí tým má však touhu zastavit cestu Australanek za obhajobou titulu.

Článek

„Družstvo připravujeme tak, že půjdeme na hřiště bojovat o vítězství. Rozhodně nesmíme dát předem hlavu dolů, nebo přemýšlet tak, že hrajeme proti úřadujícím mistryním světa, které porazit nejde,“ míní trenér Lubor Blažek, jenž se od příjezdu do Varů věnujepečlivé analýze hry Australanek.

Dospěl k tomu, že udržet s nimi krok půjde jedině při maximálním důrazu v obraně. „Je třeba, abychom hráli od začátku tak, že soupeřky to tvrdost v obraně pocítí a budou se pod naším košem tak trochu bát. Útok zase bude vyžadovat naší odvahu. Přechytračit Austrálii nepůjde, bude to o tvrdé práci, dřině a herní zodpovědnosti,“ tvrdí český kouč.

„Nechci vzbuzovat falešné naděje, ale snad mohu za tým slíbit, že tam holky nechají úplně všechno. Každý z nás dělá, co může“ tvrdí Blažek, který ale respektuje sílu soupeřek v čele s jednou nejlepších hráček světa Lauren Jacksonovou.

Mementem pro reprezentantky zůstává i čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu, kde Australanky porazily český tým drtivě 79:46. „Tehdy se nám to vůbec nepovedlo. Klíčové bude, jak si poradíme s jejich obranou, kterou mají fantastickou a jestli samy předvedeme patřičnou tvrdost pod vlastním košem,“ upozornila Vítečková.

„Účast ve čtvrtfinále jsme si před šampionátem daly za cíl. Po jeho splnění už můžeme hrát bez jakéhokoli tlaku, ale nesmí se zase stát, abychom se postupem samotným uspokojily,“ tvrdí s reprezentací se loučící Ivana Večeřová. „Australanky musí obstát v roli favoritek, my můžeme jen překvapit. A hlavně chceme mít čisté svědomí, že jsme pro úspěch udělaly všechno,“ doplňuje 32letá pivotka.

Realizační tým by na čtvrtfinálové utkání s Austrálií rád zopakoval akci, která se už osvědčila v Brně a prostřednictví médií prosí diváky, aby podpořili Česko tím, že si na sebe do hlediště KV Areny vezmou oblečení jedné konkrétní barvy a dali tak tím najevo příslušnost k týmu. Vzhledem k tomu, že proti Australankám nastoupí domácí hráčky v červených dresech, vyhlašuje se akce Červené peklo v KV Areně!

Příštím soupeřem českých žen pak budou vítězky nebo poražené z odpoledního utkání Rusko–Bělorusko. V sobotu tedy domácí reprezentaci čeká v lepším případě semifinále ve 20.45 h, v horším utkání o 5.-8. místo už v 15.30 hodin.

Dnešní program čtvrtfinále MS
13.15 h Rusko–Bělorusko
15.30 h USA–Korea
18.30 h Česko–Austrálie
20.45 h Španělsko–Francie

Reklama

Související témata: