Hlavní obsah

Rusky si vypijí kalich hořkosti až do dna, hůře na MS nikdy neskončily

KARLOVY VARY

Nejhorší umístění v celé historii světových šampionátů si připíší v Karlových Varech ruské basketbalistky. Na předchozích třech MS pokaždé stříbrné družstvo po senzačním čtvrtfinálovém nezdaru s Běloruskem prohrálo v sobotu odpoledne rozdílem pěti bodů i s Austrálií (73:78) a bude v neděli hrát jen o 7. místo s Korejskou republikou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ruská basketbalistka Maria Stěpanovová (vpravo) se snaží zakončit přes obranu Australanky Elizabeth Cambageové.

Článek

Sborná se přitom při všech dosavadních startech na mistrovství světa vešla mezi pět nejlepších. „Musíme si přiznat, že je to fiasko,“ krčil rameny Boris Sokolovskij, jemuž se premiéra v roli kouče ruských žen nepovedla. „Na týmu od toho nešťastného čtvrtfinálového zápasu leží psychická tíha, která se nepovedla přes noc setřást. Bohužel jsme tady na mistrovství neprodali velký potenciál, který je v družstvu obsažen.“ Rusky navíc musely dohrávat bez rozehrávačky Hammonové, která pod košem utrpěla svalové zranění.

Byl to zápas dvou zklamaných. Zlato obhajující Australanky měly úplně jiné plány, ale nakonec mobilizovaly síly a díky většímu důrazu pod košem dovedly reprízu finále minulého šampionátu k vítězství. „Nebyly jsme v dobré situaci, takový zápas jsme tu rozhodně hrát nechtěly, ale děvčata ukázala charakter a zlepšení na doskoku v druhé polovině jim přineslo úspěch. Musíme tu dokončit naši práci co nejlépe,“ oddechla si trenérka Carrie Grafová.

Překonat vlastní rozčarování musely rovněž Francouzky, které v poslední minutě čtvrtfinálového souboje se Španělkami přišly o pětibodové vedení a v prodloužení jim zhasla naděje na zisk medaile z MS po 57 letech. Vítězstvím nad Koreou si zajistily alespoň boj o 5. místo proti posledními mistryním světa.

Semifinálové zápasy se hrají dnes večer, od 18.30 h dojde na duel Česko – Bělorusko a od 20.45 h se utkají USA – Španělsko.

MS basketbalistek
O 5.-8. místo
Francie–Korea 61:46 (Labordeová 15, Ndongueová a Beikesová po 10, Dumercová 9 – Pon Jon-ha 21, Kim Kwe-rjong 8, Kim Po-mi 7, Sin Čung-ča 5), Austrálie–Rusko 78:73 (Cambageová a Taylorová po 19, Jacksonová 17, Harrowerová 14 – Abrosimovová 20, Stěpanovová 16, Žediková 10, Hammonová a Daniločkinová po 9).
O 9. místo
Brazílie–Japonsko 84:79 (de Oliveirová 21, de Souzaová 15, Pintová 11 – Ogaová 21, Suwaová 12, Suzukiová 10).
O 11. místo
Řecko–Kanada 71:55 (Kalentzuová 21, Kaltsiduová 19, Maltsiová 9 – Phillipsová 19, Smithová 11, Gabrieleová 7). Nedělní program v Karlových Varech
Nedělní program:
12.00 h, o 7. místo: Rusko–Korea
14.45 h, o 5. místo: Austrálie–Francie
17.30 h, o 3. místo
20.00 h: finále

Reklama

Související témata: