Hlavní obsah

Fin chce s Čechy změnit historii! A tak je vyveze na Kanáry

Praha

Předloni dovedl finskou reprezentaci ke světovému titulu. Teď kouče Petriho Kettunena čeká neméně náročný úkol. „Chci změnit historii,“ neskrývá. Český florbalový tým totiž na předchozích dvou domácích světových šampionátech v letech 1998 a 2008 na medaili nedosáhl. Základ k vysněnému úspěchu v O2 areně má položit netradičně soustředění na Tenerife.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Finský trenér národního týmu florbalistů Petri Kettunen.

Článek

Na Kanárské ostrovy jste jezdil už s finskou reprezentací, proč se vám osvědčily?

Je konec listopadu, stmívá se ve čtyři odpoledne. My chceme naladit psychiku a k tomu je třeba trocha sluníčka. Je půlka sezony, hráči měli náročné tréninky v létě i na podzim, jsou připraveni dobře, teď už není třeba trénovat florbal dvakrát denně.

Takže florbal vůbec hrát nebudete?

Klasický florbal ne, máme v plánu jiné fyzické aktivity. Dopoledne společnou přípravu, pak taktické porady, odpoledne volno. Budeme tam v olympijském tréninkovém centru, kde je tělocvična, běžecká dráha, hřiště na fotbal i tenis… Prostě, abychom dostali florbal z hlavy a nabili baterky, ale samozřejmě proběhne i taktická příprava na soupeře ve skupině.

Věnovali jste psychické přípravě před domácím šampionátem speciální péči?

Ano, pracovali jsme na ni od začátku. I to je jeden z úkolů soustředění na Tenerife, abychom vytvořili co nejsemknutější jednotku. Během šampionátu už budeme žít ve své bublině, do haly jezdit jen na tréninky a zápasy.

V čem se český tým za rok a půl pod vaším vedením nejvíc posunul?

Když se podíváme na statistiky, zmenšil se odstup za Švédskem, Finskem a Švýcarskem. Jsme teď na úrovni, že když se vše sejde, můžeme porazit každého. Nejvíc jsme zapracovali na obraně, teď potřebujeme ještě doladit přesilovky a hru před oběma brankovišti.

Kapitánem týmu bude hvězda švédské superligy Matěj Jendrišák. Jasná volba?

Určitě. On je lídr, jakého potřebujeme. Už byl kapitánem na Světových hrách, má zkušenosti, kapitánem je i ve Švédsku, takže ví, jak ten tlak zvládnout.

Reklama

Související témata: