Hlavní obsah

Hamza chce co nejdřív dořešit dopingové skandály. Jak to vypadá s medailemi pro Češky?

Praha

Dlouho byl Jiří Hamza jedním z neformálních lídrů opozice, která poukazovala na nepravosti ve vedení světového biatlonu za předsedy Anderse Besseberga. Nor ale po sérii dopingových i korupčních skandálů rezignoval a nelehký úkol očistit biatlon dostala nová sestava v čele Mezinárodní biatlonové unie (IBU).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza mezi Veronikou Vítkovou a Michalem Krčmářem.

Článek

Druhým mužem za švédským šéfem Ollem Dahlinem je právě Hamza. „Nechci říkat, že vše bylo špatně. Generace kolem pana Besseberga biatlon vytáhla, ale v poslední době to sklouzlo k autoritářskému režimu,“ vypráví první místopředseda IBU.

Unie byla kritizována hlavně za mírně řečeno liknavý přístup k dopingu, zejména mezi ruskými sportovci. „Také jsme před pár dny v Rusku byli a nastavili si nějaký model, jak by to mělo fungovat. Aby se dořešily dopingové skandály, ale tak, že se vyřeší, ne že zakryjí,“ líčí Hamza.

Rusové dostali podmínky

V Rusku se sešel i s nejvyššími představiteli tamního sportu. „Dali jsme jim dvanáct podmínek, aby se mohli vrátit jako plnohodnotný člen. Možná je to pro ně tvrdé, ale férové. Jak biatlon potřebuje Rusy, Rusové potřebují biatlon,“ vypráví prezident českého svazu.

Biatlonu se opět otevřel tok peněz od Mezinárodního olympijského výboru, který byl po sérii afér zastaven. „Deset milionů dolarů je dost peněz. A také je to signál, že se něco změnilo a že se snažíme, aby byl biatlon reprezentován lidmi, za něž se nemusí stydět,“ říká Hamza.

Pro český biatlon má největší dopad kauza kolem zisku medailí z olympiády v Soči 2014 pro štafetu Koukalová, Vítková, Landová, Puskarčíková. Bronzy po dopingu Rusek stále nemají. „Jsou tam odvolání k arbitráži. Medaile přijdou, jde o to, kdy a jakou mají hodnotu. To byl problém starého vedení, že věci neřešilo razantně a vše se rozplývalo v čase,“ dodává Hamza.

Reklama