Hlavní obsah

Tatran překvapil na Poháru mistrů švédskou Storvretu

MLADÁ BOLESLAV

Florbalisté Tatranu Střešovice se postarali na úvod Poháru mistrů v Mladé Boleslavi o překvapení, když porazili švédskou Storvretu 6:4. Český mistr rozhodl úterní duel skupiny B ve druhé třetině a v úvodu třetí, kdy získal vedení 5:1. Pořádající Mladá Boleslav také sahala po úspěchu proti favoritovi, když ve skupině A vedla nad SSV Helsinky 2:0, ale neproměnila dvě trestná střílení a prohrála 3:6. V ženské kategorii prohrály hráčky FbŠ Bohemians s finským celkem SC Classic 5:11.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Florbalisté tatranu Střešovice oslavují branku vstřelenou švédskému týmu Storvreta IBK.

Článek

Český mistr proti favoritovi, který loni při triumfu na Evropském poháru v Lotyšsku prohrál v základní skupině také s Vítkovicemi (6:7), začal aktivně. V deváté minutě otevřel skóre Von der Pahlen, ale v závěru první třetiny vyrovnal Jacobson. V druhém dějství se nejdříve dvakrát trefil Marek Vávra, mezitím Von der Pahlen ještě zamířil do horní tyčky.

V přesilovce Švédů pak po Holtzově střele pomohla výborně chytajícímu Kafkovi tyč. V 32. minutě překvapil obranu soupeře Garčar a v úvodu závěrečné části zvýšil po standardce v přesilovce Richter už na 5:1.

Jan Klimeš z Tatranu Střešovice (vlevo) natěsno brání Gabriela Oredssona ze Storvrety.foto: ČTK/Radek Petrášek

Zápas pak na chvíli přerušila stížnost Švédů na oslňující paprsky slunce pronikající do haly a následně se podařilo snížit Öhmanovi a v přesilovce nejlepšímu florbalistovi světa Miku Kohonenovi. V power play ale zamířil do prázdné branky Richter a Švédové už jen v přesilovce zkorigovali výsledek. Střešovice budou potvrzovat postup do semifinále ve čtvrtek proti norskému Tunetu.

"Tatran byl skvělý a zaslouženě vyhrál. Kafka je gólman světové třídy a dnes to opět prokázal. Jsem velice zklamaný z naší hry. Takhle nemůžeme hrát. Naštěstí ale prohra přišla včas," řekl po utkání Kohonen. Podle střelce nakonec vítězné trefy Milana Garčara vítěz nejlepší ligy světa zápas nepodcenil. "Byli soustředění, vím jak to vypadá, když to někdo bere na lehkou váhu, a Storvreta to tak dneska určitě nebrala," prohlásil Garčar.

Gólman Tatranu Střešovice Tomáš Kafka zasahuje při utkání se švédskou Storvretou.foto: ČTK/Radek Petrášek

Mladá Boleslav vedla proti Finům, v jejichž brance nechyběl český gólman Rytych, od 10. minuty po gólu Gwuzdze. A nejenže náskok dlouho držela, ale na začátku závěrečné třetiny po 39 vteřinách zvýšil Křenek. Za 92 sekund ale překonal gólmana Pipka poprvé Pasi Halonen, a když vzápětí Křenek neproměnil trestné střílení, nastal obrat. V následném oslabení totiž vyrovnal Tiitu.

Domácí ještě měli možnost získat zpět vedení, ale Fojta trefil z další penalty jen tyč a nevyužili ani následnou přesilovku. V 52. minutě dostal SSV Helsinky poprvé do vedení Forsten a pak se trefil i Petri Halonen. Středočeši zkorigovali stav po krásné kombinaci Pavla a Jiřího Boušků, ale rozdíl zvýraznil dvěma trefami Järvinen. Mladoboleslavští se tak musí pokusit k posunu do semifinále uspět ve čtvrtek proti švýcarskému SV Wiler-Ersigen.

Hráčky Bohemians držely krok jen v úvodu

Úřadující vicemistryně Bohemians, které startují na turnaji na divokou kartu pro druhého domácího účastníka, držely ještě v úvodu s favoritkami krok. Dokonce vedly po gólu Kamily Bočanové a po dvou trefách Alankoové ještě vyrovnala Adéla Bočanová, ale pak už vládly Finky. V úvodní části si vytvořily tříbrankový náskok, který postupně navyšovaly.

"Nepamatuji si, že bych dala někdy šest gólů. Nestává se to běžně v jednom zápase. Spoluhráčky mi vytvořily šance," řekla Alankoová. "Soupeřky nás předčily, my jsme udělali spoustu hrubých a naivních chyb v obraně. Zaplatili jsme za nezkušenost z Poháru mistrů, po vedoucím gólu jsme se trošku pobláznili," uvedl trenér Bohemians Jakub Doubrava.

O udržení naděje na postup do semifinále ze skupiny B budou Pražanky bojovat ve středu se švýcarským Rychenbergem. České šampionky Herbadent SJM Praha 11 vstoupí do turnaje ve středu duelem s Djurgaardenem, který v prvním utkání v "áčku" rozdrtil lotyšské Rubene 14:1.

Pohár mistrů ve florbalu v Mladé Boleslavi
Muži
Skupina A: Mladá Boleslav - SSV Helsinky 3:6 (1:0, 0:0, 2:6)
Branky: 10. Gwuzdz, 41. Křenek, 54. J. Bouška - 58. a 60. Järvinen, 43. Pasi Halonen, 46. Tiitu, 52. Forsten, 53. Petri Halonen. Rozhodčí: Bienkowski, Chomnicki (Pol.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 679.
Skupina B: Tatran Střešovice - Storvreta IBK 6:4 (1:1, 3:0, 2:3)
Branky: 22. a 27. M. Vávra, 42. a 60. Richter, 9. Von der Pahlen, 32. Garčar - 19. Jacobson, 45. Öhman, 50. Kohonen, 60. Berggren. Rozhodčí: Vilkki, Alakare (oba Fin.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 727.
Ženy
Skupina B: FbŠ Bohemians - SC Classic 5:11 (3:6, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 2. K. Bočanová, 9. A. Bočanová, 19. Szotkowská, 28. Černá, 48. Křížová - 6. z trestného střílení, 7., 20., 33., 42. a 60. Alankoová, 10. Rantalaová, 16. Luomaniemiová, 18. Korhonenová, 36. Pöllänenová, 49. Sipiläinenová. Rozhodčí: Rasbrink, Grahn-Gustavsson (oba Švéd.). Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváci: 972.
Skupina A: Djurgaarden IF IBF - Rubene 14:1 (1:0, 10:0, 3:1).

Reklama