Hlavní obsah

Florbalistky Švédska budou na MS útočit na pátý titul

Na pátý titul budou na osmém mistrovství světa ve švýcarském St. Gallenu útočit florbalistky Švédska. I podle suverénního vystupování na turnajích Euro Floorball Tour jsou obhájkyně triumfu z domácího šampionátu z roku 2009 ve Västeras favoritkami, ale počítají s konkurencí domácích Švýcarek a Finska.

Foto: ČfbU

České florbalistky

Článek

"Nenecháme se zaslepit dvoucifernými výsledky proti Finsku a Švýcarsku z poslední doby. Je to úplně jiný turnaj," řekl trenér švédských florbalistek Jan-Erik Vaara. V kádru má celkem dvanáct mistryň světa z minulého turnaje. Poprvé ale chybí v nominaci Hermine Dahlerusová, která byla předtím na všech sedmi světových šampionátech.

Pětatřicetiletá Dahlerusová tak nevylepší rekordní bilanci 36 zápasů, 55 bodů a 37 branek na světových šampionátech. Atakovat by ji mohla v kanadském bodování krajanka Karolina Widarová, která má na kontě 41 bodů. Novou rekordmankou v počtu účastí na MS se stane Lotyška Juruša Baibaová s osmi starty.

Hraje už šestnáct týmů

Domácí Švýcarky dokázaly na vrchol vystoupat v roce 2005 v Singapuru, Finky ovládly šampionáty v letech 1999 a 2001. Tyto tři velmoci si rozdělují medaile nepřetržitě od roku 2003, předtím dokázalo jako jediné dosáhnout na bronz také Norsko. Letos by chtěly na stupně vítězů proniknout české florbalistky, jejichž historickým úspěchem byl postup do semifinále před dvěma roky.

Šampionát je nově stejně jako před rokem MS mužů rozšířen z desetičlenné elitní skupiny na šestnáct týmů, když k jisté osmičce účastníků přibyla další osmička z kontinentálních kvalifikací. Hrát se bude ve čtyřech skupinách po čtyřech. Dva nejlepší celky postoupí do čtvrtfinále.

V základní skupině C mají svěřenkyně trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové za soupeře Norsko, Maďarsko a Slovensko s koučem Jaroslavem Marksem, který český tým dovedl před dvěma roky k historickému úspěchu. Jasným cílem je první místo a vyhnout se ve čtvrtfinále favorizovaným Švédkám. A pak by mělo stát podle papírových předpokladů v cestě do finále Finsko.

"Máme dobře nalosovaný postupový klíč. Za předpokladu, že vyhrajeme skupinu, měly bychom ve čtvrtfinále narazit na Dánky a v semifinále na Finky. Ty jsou v současné době z té nejlepší trojky nejhratelnější. Chtěly bychom toho využít a postoupit do finále," řekla už před sezonou trenérka Šatalíková.

Zápasy českého týmu od čtvrtfinále bude vysílat přímým přenosem program ČT4 a přenosy z celého šampionátu jsou dostupné i na internetu. Turnaj vyvrcholí v neděli 11. prosince, kdy se hraje v poledne o bronz a od 15:00 finále.

Reklama