Hlavní obsah

Vítkovy milióny už tečou do Chuchle! V neděli se tu poběží 98. Derby

Praha

Vrchol rovinové sezóny je tady. Velká Chuchle v neděli odpoledne uvidí 98. České derby, o miliónovou prémii pro vítěze si to rozdá šestnáct koní. Bookmakeři nejvíc věří Poldi's Lieblingovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 126. Velké pardubické žokej Jan Faltejsek na koni Charme Look - ilustrační foto.

Článek

Německý ryzák Poldi's Liebling, kterého pojede špičkový francouzský žokej Hardouin, ovšem letos ještě nestartoval. Je tedy otázka, v jaké formě loňský vítěz známého dostihu v Krefeldu dorazí. „Do Prahy ale jistě nepřijedou jenom na výlet, rozhodně si nedovolí hazardovat se jménem," tvrdí Jiří Zlámaný, dostihový manažer závodiště ve Velké Chuchli.

Celkový součet prémií Českého derby činí 2,5 miliónu korun, dostih je tradičně nejbohatším klasickým ve středoevropském regionu. Majitel vítězného koně získá milión korun. Dostihové odpoledne začne ve 14 hodin, vedle Derby je na programu dalších sedm dostihů.

Návštěvníkům už budou k dispozici zrekonstruované restaurace a sázková hala, v zázemí pro koně pak byla vybudována kruhová písková jízdárna či mycí boxy. Do areálu už totiž od začátku roku pumpuje finance nový majitel, rodina podnikatele Radovana Vítka. V průběhu šesti měsíců se v Chuchli uskutečnily investice za vice jak šest miliónů korun.

Momentálně probíhá přípravná fáze kompletní rekonstrukce areálu, na jehož současném stavu se podepsaly povodně v letech 2002 a 2013 i absence výraznějších investic v předchozích desetiletích. Ty nynější budou v řádech stamiliónů korun. Stavební práce potrvají zhruba dva roky.

„Kromě zásadní renovace zastaralé tribuny potřebuje i dostihová dráha jinou péči, a to včetně digitálně řízeného zavlažovacího systému. Nutné jsou parkovací kapacity, infrastruktura pro koně či moderní ubytovací zařízení pro účastníky dostihů a personál pečující o koně," vypočítává Martin Pecka, ředitel chuchelského závodiště.

„Naší ambicí je vytvořit z Velké Chuchle centrum českého jezdeckého sportu s mezinárodním přesahem, ale i místo, které se stane volbou pro trávení volného času," dodává Pecka.

Startovní listina 98. CPI PG Českého derby (2400 m):
1. Res Judicata (jezdec žk. Liška, stáj Dr. Charvát)
2. Mon Cheri (ž. Chaloupka, Lokotrans)
3. Thisisthekey (ž. Janáčková Koplíková, Lokotrans Slovakia CZ)
4. Golden Alighieri (ž. Verner, Rabbit Trhový Štěpánov)
5. Darkolva (ž. Quinn, Joly)
6. Dragon (ž. Foret, Haras de Beaufay)
7. Top One (ž. Mazur, TVD a.s.)
8. Carmella (ž. Mitchell, DS Pegas)
9. Poldi's Liebling (ž. Hardouin, Stall Audenhove)
10. Black Bard (ž. Rája, DAR)
11. Saul (Ferhanov, Hana Horčičková)
12. Blessed Kiss (ž. Panov, Bajžasrkinov Jerbol)
13. Forever Dry (ž. Šafář, Statek Blata Český ráj)
14. Oriental Glory (ž. Palík, Lokotrans)
15. King Heart (ž. Línek, Monte Negro)
16. Cape Freedom (ž. Lukášek, Russian Racing Syndicate).

Reklama