Hlavní obsah

Od punku na olympiádu. Skateboardingu pomohla i NASA

Praha

Olympijské hry otevírají brány dalšímu sportu, jemuž se ještě před pár lety o účasti na největším sportovním svátku ani nesnilo. Na hry v Tokiu už zbrojí elitní skateboardisté, aby vymýtili představy, že na prkně s kolečky se jen poflakuje mládež, která nemá nic jiného na práci. Ze skateboardingu se stal regulérní sport se všemi jeho aspekty.

Foto: www.mysticsk8cup.com

Mystic Sk8 Cup je tradičním vrcholem domácí sezóny.

Článek

Když v 50. letech v Kalifornii nefoukal vítr, surfaři si z dlouhé chvíle na svá prkna namontovali kolečka a proháněli se po silnicích, pak zamířili do vypuštěných bazénů. Do Československa dorazil nový fenomén v 70. letech, byť jako „produkt západu“ neměl snadné uplatnění.

První skateboardy přivezli bratři Formanové, jezdily se dnes už překonané disciplíny jako slalom či skok do výšky. První klasická rampa vznikla na Strahově, později se centry skateboardingu v Praze staly Letná a Štvanice.

Boom po revoluci

Posun nastal s rozvojem technologií, NASA vyvinula polyuretan, který se ukázal být ideálním materiálem pro kolečka – pevný, ale zároveň dostatečně kluzký.

„Punkové začátky vystřídal rozvoj po revoluci, kdy mělo boom všechno, co přišlo ze západu, každý tu nosil skateové boty,“ vzpomíná Jan Lankaš, předseda České asociace skateboardingu. Rozvinuly se i skateparky. „Dřív jsem trénoval v garážích Teska a pak jezdil až na závody,“ vzpomíná jeden z elitních českých skateboardistů Martin Pek.

Už 24 let hostí Praha světovou špičku při závodě Mystic Sk8 Cup, teprve letos se ale chystá v Číně premiérové mistrovství světa. A za dva roky přijde už i debut pod pěti kruhy.

Na hrách dvě disciplíny
O čtyři sady olympijských medailí budou skateboardisté bojovat v Tokiu. Muži i ženy se utkají v disciplínách street (ulice) a bowl (bazén). V každé z nich se představí 20 závodníků. „Na Evropu připadne pět až šest míst, kvalifikace se rozjede příští rok,“ hlásí předseda České asociace skateboardingu Jan Lankaš. Jak se obě olympijské disciplíny liší? „Street napodobuje překážky, které jsou na ulici, jako zábradlí či různé zídky. Bowl představuje vypuštěný bazén, v němž se jezdí rychleji a lítá výš, je nebezpečnější, proto se také jezdi většinou s chrániči,“ vysvětluje český reprezentant Maxim Habanec. Sám se specializuje na street. „V bowlu bych neměl šanci, tam by mě zajely i nejlepší holky. Dneska už je to hodně specializované,“ podotýká Habanec.

Reklama