Hlavní obsah

Krpálek triumfoval v Cancúnu a má do sbírky další zlato

Cancún

Paráda! Judista Lukáš Krpálek triumfoval na Grand Prix v Cancúnu a připsal si už osmnáctou zlatou medaili v seniorských kategoriích na mezinárodních turnajích. Zároveň napravil bodovou ztrátu z nedávného mistrovství světa, kde skončil bez medaile. Do světového žebříčku a olympijské kvalifikace si v Mexiku připsal 700 bodů, jen o dva méně než za páté místo v Baku.

Foto: Šváb David, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek

Článek

"Odvážím si zlato, což je pro mě obrovský úspěch, a jsem rád, že mám po dlouhé době zase medaili," řekl Radiožurnálu Krpálek, který naposledy získal cenný kov v dubnu na mistrovství Evropy, kde rovněž zvítězil.

Celkem už má na kontě zlato z olympijských her i mistrovství světa, tři z mistrovství Evropy, dvě z Grand Slamů, tři z Grand Prix a osm z turnajů Světového poháru. "Hlavně jsem si připsal hodně bodů do žebříčku a jsem zas o krok blíže olympiádě," dodal.

V Cancúnu uspěl také David Pulkrábek, který už v pátek vybojoval bronz ve váze do 60 kilogramů. "Měl jsem těžké zápasy, ale nakonec se povedla medaile. Cesta byla daleká, ale vyplatila se," řekl Pulkrábek.

Po medaili sahal i ve váze do 90 kilogramů David Klammert, který došel až do semifinále, následně ale dvakrát těsně prohrál a skončil pátý.

Krpálek byl ve váze nad 100 kilogramů jako aktuální světová dvojka prvním nasazeným judistou a roli favorita beze zbytku potvrdil. Nejprve za 32 sekund porazil na škrcení Rumuna Mirceu Croitorua, následně slavil za 97 sekund výhru nad Rakušanem Danielem Allerstorferem na držení.

Až v semifinále se nadřel s Rusem Tamerlanem Bašajevem, kterého udolal až v prodloužení. "Moc na něj neumím, ale povedlo se mi ho porazit. Dal jsem do toho všechno, protože jsem moc chtěl do finále a neopakovat Baku," uvedl Krpálek.

Ještě těžší zápas ho čekal ve finále proti Kubánci Andymu Grandovi. Soupeř vedl na wazari, ale olympijský vítěz z Ria vyrovnal a v prodloužení zápas rozhodl ipponem. "Za krátký čas na okruhu si vydobyl respekt. Je to nepříjemný soupeř s podobnou váhou, jako mám já. Byl to silově hodně náročný zápas. Ale povedlo se mi ho hodit nádherným hodem," radoval se Krpálek.

Reklama

Související témata: