Hlavní obsah

Tyson chce peníze, Holyfield skalp Klička

PRAHA

Největší slávu zažívali v devadesátých letech, ale v boxerském důchodu moc dlouho nevydrželi. Ať jsou jejich motivace jakékoli, čtyřicetiletý Mike Tyson i o čtyři roky starší Evander Holyfield hlásí návrat.

Článek

Bývalé šampióny svedl před devíti lety dohromady jeden z největších skandálů v dějinách sportu. Svému soupeři tehdy "kanibal" Tyson ukousl v ringu kus ucha. Od té doby se jeho kariéra pomalu řítila do pekel. Vydělal půl miliardy dolarů, přesto se mu povedlo zbankrotovat.

"U Tysona jsou jednoznačným důvodem návratu peníze," tvrdí nejlepší český profesionál Lukáš Konečný. "On se dokáže dobře připravit třeba na dvě kola. Může jezdit po světě a dělat exhibice, ale na víc to nevypadá," předpokládá Konečný, který světovou scénu pečlivě sleduje a píše o ní na serveru profiboxing.cz. Na Tysonovu nedávnou exhibici s Corey Sandersem se sneslo dost kritiky, ale Konečný se svého bývalého vzoru zastával. "Pořád má v ruce rychlost a švih."

Holyfield to myslí vážně

S Holyfieldem je to trochu jiné. Jeho první dva duely po comebacku ukázaly, že se zřejmě dokáže přiblížit formě zpřed deseti let. Holyfieldův promotér Muhar Muhammad také spřádá plány na zápas s Vladimirem Kličkem a nabízí dvacet miliónů dolarů. "Kdo by takovému ranci odolal? ptá se Konečný. "Holyfield to myslí vážně. I když není moc pravděpodobné, že by Klička porazil, fandil bych mu. Takový zápas by mě moc zajímal," těší se.

Mistrovské pásy v těžké váze tří ze čtyř největších světových organizací vlastní boxeři ze zemí bývalého Sovětského svazu. Rus Valujev (WBA), Ukrajinec Kličko (IBF) a Kazach Maskajev (WBC). Jen WBO velebí Američana Briggse. Že by ale Holyfielda motivovala k návratu právě nadvláda mlátiček z východu Evropy, se Konečnému moc nezdá. "V tom nehraje roli nacionalismus, spíš touha jednotlivce ještě něco dokázat," tvrdí český držitel interkontinentálního titulu WBO. Kličko, který si dal za cíl získat mistrovské tituly všech čtyř organizací, tak zřejmě přednostně vyslyší šustění bankovek a s Holyfieldem síly změří.

Profesionální box nemůže po odchodu Lennoxe Lewise ve svém středu najít personu, která by dokázala oslovit širokou veřejnost. Návrat Holyfielda na trůn by tohle zase mohl na chvíli změnit. Jeho duel proti Fresu Oquendovi po dvouleté pauze sledovali prostřednictvím satelitu diváci ve 130 zemích.

Reklama

Související témata: