Hlavní obsah

Divocí a blázniví muži na létajících strojích. Také Češi mají svůj Top Gun

Nemohou bojovat o olympijské medaile, nemají ani vlastní šampionáty. Přesto nikdo nepochybuje o tom, že jsou nejlepší na světě. Česká akrobatická skupina Flying Bulls Aerobatic Team ohromuje fanoušky letectví i motorsportu po celém světě. Pořadatelé je zvou jako hosty na závody Formule 1, vystupují v rámci prestižního leteckého seriálu Red Bull Air Race i na celé řadě leteckých show. Ačkoliv jsou tam součástí doprovodného programu, často sklízejí větší potlesk než sami závodníci. Ukázku můžete posoudit v přiloženém videu.

Flying BullsVideo: Red Bull Content Pool

 
Článek

Z jejich vystoupení běhá mráz po zádech. Čtyřčlenná sestava letounů XA 42 létá tak blízko u sebe, že se jednotlivá letadla téměř dotýkají křídly. Piloti by si mohli skoro podat ruce. A v této pozici pak předvádějí divoké akrobatické prvky - zatáčejí, otáčejí se přes hlavu, volně padají... A to vše v obrovském přetížení, které působí na těla pilotů.

Pamatujete na legendární scénu z filmu Top Gun, při které letěly dva stroje nad sebou a byly přitom obrácené kokpity k sobě? Pro Flying Bulls Aerobatics Team je tzv. létání v zrcadle rutinní záležitostí.

Čísla o Flying Bulls Aerobatic Team
70 km nalétají během vystoupení při air show
415 km/h je maximální rychlost letounů
700 metrů je nejvyšší výška, do které se dostanou během své sestavy
+7G/-5G je maximální přetížení, kterého dosáhnou během letu
38 akrobatických prvků předvedou během jedné sestavy

„Nejsme jediná akrobatická letka na světě, která podobné sestavy létá, ale setkáváme se s tím, že nám naši konkurenti říkají: Vy jste blázni, takové prvky bychom nikdy nelétali!" směje se vedoucí skupiny Stanislav Čejka.

Historie skupiny se začala psát v roce 1958. A ve velmi krátké době si dokázala vydobýt světové jméno. Na letecké dny ji zvali organizátoři z celé Evropy, což se ale příčilo komunistickému vedení republiky, které osvědčenými postupy komplikovalo pilotům život. Až musela skupina svou činnost v roce 1982 ukončit. Nic na tom nezměnilo ani prestižní ocenění FAI, které se uděluje nejlepším akrobatům na světě.

Největším oceněním je uznání odborné veřejnosti

Do vzduchu se tak skupina vrátila až v roce 1990. Sice v novém složení, ale opět na světové úrovni. Na prestižních světových soutěžích začala sbírat jednu medaili na druhou - nikdy nechyběla na stupních vítězů.

„Dnes už se šampionáty nekonají. Největším oceněním je tak pro nás uznání odborné veřejnosti. Když vám jiní piloti říkají, že něco takového ještě neviděli, je to velká motivace do další práce," říká Čejka.

V roce 2000 pak díky novému sponzorovi začala skupina působit pod názvem Flying Bulls Aerobatic Team a dnes létá ve složení: Stanislav Čejka jako vedoucí, Miroslav Krejčí, Jan Rudzinskyj a Jan Tvrdík. Obrovský podíl na úspěších skupiny má i její manažer Martin Nepovím a týmový mechanik Miloš Špreňar.

Dnes mají Flying Bulls Aerobatic Team v leteckém světě stejné jméno jako Real Madrid ve fotbale nebo Montreal Canadiens v hokeji. I když se složení týmu mění, obrovská kvalita zůstává.

Proto je diář pilotů plný leteckých show po celém světě. V posledních letech tak skupina vystupovala v Japonsku, Číně (průlet jeskyní Tian-men), Indii, Spojených arabských emirátech, Kataru, Bahrajnu, Kuvajtu, Saúdské Arábii, Jordánsku, Egyptě, Kypru či Albánii.

Divoké a bláznivé sestavy stojí za zhlédnutí. Kousky českých pilotů pravidelně ohromují i arabské šejky.

Reklama