Hlavní obsah

Šéfem světového boxu je kontroverzní Rachimov, podle amerických úřadů je významnou postavou podsvětí

Praha

Prezidentem Mezinárodní boxerské asociace (AIBA) byl navzdory kritice od Mezinárodního olympijského výboru zvolen kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov. MOV před Rachimovovým zvolením do čela světového boxu varoval a pohrozil tradičnímu sportu vyřazením z programu olympijských her v Tokiu 2020.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Rachimov je hodně kontroverzní postavou

Článek

Rachimov je vnímán jako nežádoucí osoba. Americké úřady tohoto sedmašedesátiletého uzbeckého podnikatele považují za významnou postavu kriminálního podsvětí a podle nich je zapletený do mezinárodního obchodu s heroinem. Rachimov to popírá.

Na kongresu v Moskvě dnes Rachimov ve volbě dostal 86 ze 134 platných hlasů a porazil bývalého kazašského boxera a politika Serika Konakbajeva. Stříbrný olympijský medailista z roku 1980 právě z Moskvy získal 48 hlasů.

O Rachimovových kriminálních aktivitách se mluví více než dvě desetiletí, ale Uzbekovi nebylo nikdy nic dokázáno. "Nikdo neposkytl žádné důkazy, že by byl Rachimov zapojen do nezákonných obchodů," uvedl prezident Německého boxerského svazu Jürgen Kyas. Němci Rachimovovu kandidaturu podporovali a lobbovali pro něj i u dalších národních federací.

Rachimov byl od roku 2003 viceprezidentem AIBA a asociaci vedl od letošního ledna po sesazení jejího dlouholetého šéfa Wu Ching-Kua z Tchaj-wanu. Na kongresu dnes slíbil, že i v případě jeho zvolení zůstane box v olympijském programu, kam patří od roku 1920.

Mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams v reakci uvedl, že MOV vzal výsledek kongresu AIBA na vědomí. "MOV od počátku zdůrazňuje, že nám u AIBA dělají starosti problémy s rozhodováním zápasů, financemi, antidopingovým programem a vedením - což zahrnuje, ale není omezeno pouze na volbu prezidenta AIBA," uvedl Adams.

Situací v boxerské asociaci se bude zabývat výkonná rada MOV na přelomu listopadu a prosince na zasedání v Tokiu.

Reklama