Hlavní obsah

Bach podpořil italskou kandidaturu na ZOH 2026

Řím

Společná kandidatura Milána a Cortiny d'Ampezzo na pořádání zimních olympijských her 2026 může pokračovat i bez finanční účasti italské vlády. Projekt se bude spoléhat na podporu regionálních vlád Lombardie a Benátska. Plán podpořil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Šéf MOV Thomas Bach (vlevo) podpořil společnou kandidaturu Milána a Cortiny d'Ampezzo. Na snímku je s ním předseda Italského olympijského výboru Giovanni Malago.

Článek

"Záruky, které poskytly Lombardie a Benátsko, jsou pro celé zajištění kandidatury velice důležité. MOV to oceňuje," řekl Bach na závěr dvoudenní schůzky v Římě.

Italský vicepremiér Luigi Di Maio v říjnu oznámil, že kabinet kandidaturu podporuje. "Jako vláda ale neposkytneme jediné euro, ať už na přímé nebo na nepřímé náklady," řekl tehdy.

Ve hře o ZOH 2026 jsou tak stále tři kandidatury. Vedle italského projektu se o pořádání uchází Calgary a Stockholm, ani jeden z nich ale nemá jistou budoucnost. Proti pořádání ZOH se totiž vyslovila nová městská rada švédské metropole, o osudu Calgary budou 13. listopadu rozhodovat občané v referendu.

Pořadatel bude zvolen na kongresu MOV v září příštího roku.

Reklama

Související témata: