Hlavní obsah

Handicapovaní plavci získali na MS osm medailí

Na osmi medailích se zastavila konečná bilance reprezentačního týmu plavců paralympioniků z Českého svazu tělesně postižených sportovců na MS, které skončilo v pátek v jihoafrickém Durbanu. Se zlatem, dvěma stříbry a pěti bronzy přiletělo v pondělí deset plavců se třemi trenéry na letiště v Ruzyni v čele s paralympijskou vítězkou Bělou Hlaváčkovou.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Běla Hlaváčková na archivním snímku.

Článek

Hlaváčková nasbírala nejvíce kovů a obhájila titul mistryně světa na znakové padesátce. Navíc přidala stříbro na padesátce kraul a dva bronzy na 100m prsa a 100m kraul.

Dva bronzy na znakové padesátce a kraulové stovce vybojoval Jan Povýšil a další bronz přidala na kraulové dvoustovce Kateřina Lišková. Stříbro na motýlkářské padesátce si odváží patnáctiletý Arnošt Petráček, který se stal pro soupeře jedním z největších překvapení šampionátu. Mistrovství světa se zúčastnilo 550 plavců z 50 zemí a naši plavci potvrdili příslušnost ke světové špičce ačkoliv po paralympiádě v Aténách ukončila činnost mimořádně úspěšná generace v čele s Martinem Kovářem.

"Nově utvářený tým neměl příliš velké ambice a nedával si vysoké cíle. Tvrdá celoroční práce posunula jak zkušené medailisty z předchozích soutěží, tak i nováčky na medailovou nebo finálovou úroveň. Vzhledem k tomu, že jádro týmu tvoří plavci ve věku 15-19 let, je před nimi skvělá perspektiva. Celkový výsledek a především atmosféra v týmu jsou vynikající," hodnotil účast šéf výpravy a reprezentační trenér Jan Nevrkla.

"Celkových 41 startů proměnili ve 21 finálových účastí ozdobených osmi medailemi, 15 českých rekordů a dalších pět osobních zlepšení. Problematický je trvající spor s Českým paralympijským výborem (ČPV), který zastavil přísun financí sportovcům Českého svazu tělesně postižených sportovců. Nyní může postoj ČPV komplikovat i nominaci těchto sportovců na paralympiádu 2008," doplnil Nevrkla.

Reklama