Hlavní obsah

Předseda Japonského olympijského výboru byl obviněn z korupce

Paříž

Předseda Japonského olympijského výboru Cunekazu Takeda byl ve Francii obviněn kvůli korupci při volbě dějiště olympijských her 2020, kterou nakonec vyhrálo Tokio. Informace deníku Le Monde potvrdili zástupci pařížského soudu. Jednasedmdesátiletý Takeda, jenž v letech 1972 a 1976 startoval na OH v jezdectví, zprávy popřel.

Foto: Junji Kurokawa, ČTK/AP

Předseda Japonského olympijského výboru Cunekazu Takeda byl ve Francii obviněn kvůli korupci při volbě dějiště olympijských her 2020, kterou nakonec vyhrálo Tokio.

Článek

Vyšetřovatelé v Paříži se už více než tři roky zabývají podezřelou platbou ve výši dvou milionů eur od japonského organizačního výboru. Ta byla převedena na účet singapurské konzultantské firmy Black Tidings během volebního zasedání MOV v roce 2013.

Takedu už v roce 2017 kvůli této transakci vyslýchala na žádost francouzských úřadů japonská policie. Předběžné obvinění znamená, že vyšetřující úřad shledává vážné důvody k podezření ze spáchání trestného činu, o vznesení žaloby ale zatím nebylo rozhodnuto.

Společnost Black Tidings vede Ian Tan Tong Hon, jenž má vazby na Papu Massatu Diacka, syna zdiskreditovaného někdejšího předsedy mezinárodní atletické federace IAAF Lamine Diacka. Senegalský funkcionář byl v minulosti obviněn z korupce, praní špinavých peněz a krytí dopingu a musel rezignovat na všechny své funkce v IAAF a MOV.

Tokio získalo pořadatelství v roce 2013. Ve finálové volbě v Riu de Janeiro dostalo přednost před projekty Madridu a Istanbulu. Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že jeho etická komise případ otevřela, kauzu pečlivě sleduje a komunikuje s francouzskými úřady. Zatím ale ctí presumpci neviny. Dál se bude věcí zabývat na dnešním zasedání v Lausanne a je možné, že až do vyřešení případu Takedu suspenduje nebo mu nabídne dobrovolné přerušení výkonu funkcí.

Japonský olympijský výbor tlumočil Takedovo oficiální vyjádření k případu, jeho interní vyšetřování žádné pochybení neodhalilo. "Případ vyvolal velké znepokojení mezi všemi, kdo podporují tokijské hry, ale budu spolupracovat s vyšetřovateli, abych se očistil od všech podezření," uvedl Takada. Organizační výbor Tokia 2020 odkázal na prohlášení domácího olympijského výboru.

Reklama

Související témata: