Hlavní obsah

Austrálií hýbe dostihový skandál. U trenéra vítěze nejslavnějšího závodu našli zbraň, kokain a tajemné elektrické zařízení

Victoria/Praha

Jeho dny jsou nejspíš sečteny. Trenér Darren Weir v roce 2015 zvítězil v nejslavnějším australském dostihu Melbourne Cup. Vypadá to, že jeho hvězdná kariéra je u konce. V úterý byl zadržen po policejní razii v jeho stájích. Zásah byl výsledkem několikaměsíčního vyšetřování. Ve stájích policie našla střelnou zbraň, tajemné elektrické zařízení sloužící k pobízení koní proudem, a dokonce kokain.

Foto: Profimedia.cz

Dostihový trenér Darren Weir a jeho chvíle slávy v roce 2015, kdy se svým koněm Prince of Penzance vyhrál australský Melbourne Cup.

Článek

Osmačtyřicetiletý trenér v roce 2015 dovedl svého koně Prince of Penzance až na vrchol a triumfoval ve slavném Melbourne Cupu. Vítězství vstoupilo do historie i tím, že v sedle šampiona poprvé v historii stanula žokejka. Dostih se běhá od roku 1861.

Weir teď ale bude muset vysvětlit, co v jeho stájích dělalo zařízení, které dává koním během závodu elektrické výboje a má je tak vybízet k rychlejšímu běhu. Používání takového přístroje je pochopitelně zakázáno.

Vyšetřování Weirovy stáje probíhá od srpna loňského roku na základě podezření z týrání zvířat. Společně s trenérem měli být zadrženi další dva lidé. Podle policie jsou osoby podezřelé z trestné činnosti získávání finančních výhod podvodem a z korupce.

Nejedná se o první skandál v australském dostihovém sportu za poslední dobu. V minulém roce bylo odsouzeno pět lidí v souvislosti s dopováním koní. Případ používání zmiňovaného zařízení se v Austrálii objevil poprvé v roce 2007.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články