Hlavní obsah

Zlatá skeletonistka: Česká mistryně světa, to zní dobře, rozplývá se Fernstädtová

Praha

Fantazie! Skeletonistka Anna Fernstädtová vybojovala pro Česko historický triumf, v německém Königssee v neděli obhájila titul juniorské mistryně světa. Loni se světovou šampionkou stala v barvách německé reprezentace, se kterou se následně v létě rozešla a začala závodit za české barvy.

Foto: Jan Kasl/Sport Invest

Skeletonistka Anna Fernstädtová

Článek

„Česká mistryně světa, to zní dobře, ne? Je to trochu hezčí, než když jsem vyhrála za Německo. Protože vím, že pro český skeleton, trenéry, všechny lidi okolo, je tenhle úspěch důležitější, než byl pro lidi v Německu," řekla Fernstädtová v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ji zastupuje.

Na své domácí dráze, na které od 13 let absolvovala stovky jízd, a od níž pět minut autem bydlí, byla nejrychlejší v obou soutěžních jízdách. Celkově zvítězila o 58 setin před Belgičankou Kim Meylemansovou, třetí skončila Ashleigh Pittawayová z Británie.

„Znám tu dráhu nejlépe ze všech na světě, je jasné, že mi vyhovuje. Bylo hezké, že se šampionát konal právě tady, protože mohla přijet babička, děda, přišly kamarádky ze školy, moje bývalá učitelka. Všechno vyšlo skvěle. Určitě úspěch oslavím," ujistila Fernstädtová. Vzhledem ke spoustě blízkých i kamarádů podél trati byla před závodem lehce nervózní.

„A také pro to, že poslední trénink nebyl podle představ. Ale první jízda mě uklidnila, udělala jsem si slušný náskok a zbývalo jen udržet si první místo i v té druhé," podotkla 22letá skeletonistka, která nedávno triumfovala v seriálu Interkontinentálního poháru. Mezi elitou ve Světovém poháru totiž po změně občanství v této sezoně nemůže startovat.

Další velká výzva ji čeká na březnovém seniorském mistrovstvím světa v kanadském Whistleru. „Bude to úplně něco jiného - mistrovství je roztažené do dvou dnů, místo dvou jízd se pojedou čtyři, budou tam nejlepší holky ze Světového poháru. Na druhou stranu nebudu pod žádným tlakem, protože se ode mě nebude čekat zlato jako mezi juniorkami. Vyhrála jsem Interkontinentální pohár, teď jsem obhájila titul juniorské mistryně světa, takže už teď je to dobrá sezona. Do Kanady můžu jet v klidu," uzavřela Fernstädtová.

Reklama

Související témata: