Hlavní obsah

Pavouk Ondra vyšplhal i na Staroměstské radnici nejvýš

Praha

Samozřejmě jde o nadsázku. Lezec Adam Ondra po pražské Staroměstské radnici nešplhal, to snímek Lukáše Bíby, na němž je zachycen „pavouk Ondra“, skončil v soutěžní přehlídce nejlepších sportovních fotografií roku 2018 úplně nejvýš. Šestatřicetiletý fotograf na něm zachytil Ondrův okamžik zklamání po neúspěšném pokusu během mistrovství světa v Innsbrucku.

Foto: Lukáš Bíba

Snímek Adama Ondry z mistrovství světa v rakouském Innsbrucku, jehož autorem je fotograf Lukáš Bíba, se stal nejlepší sportovní fotografií roku 2018.

Článek
Fotogalerie

"Je tam vztek, ale také frustrace. Adam spadl dřív, než chtěl. Kdyby se dostal alespoň o jeden chyt dále, získal by zlatou medaili," popisoval svůj snímek Lukáš Bíba na úterní  slavnostní vernisáži v historických prostorách pražské Staroměstské radnice a přiznal, že při závodě počítal s tím, že Ondra chybu neudělá a na lezecké stěně zůstane o chvíli déle.

„Měl jsem štěstí, že padal na stranu, kde jsem byl. Věděl jsem, jak poleze, kam se bude otáčet, ale čekal jsem, že vyhraje a já budu fotit radostnou emoci."

Vítězný snímek byl přihlášen jako součást série, kterou Lukáš Bíba nazval "Český lezec Adam Ondra a jeho 10 dnů na mistrovství světa v lezení v rakouském Innsbrucku". Emotivní gesto na laně zavěšeného lezce však porotce natolik upoutalo, že fotografii ze série vyčlenili a přiřkli jí hlavní cenu.

Autor vítězné fotografie si odnesl odměnu 50 000 korun, trofej od skláře Zdeňka Kunce a putovní cenu, jež soutěž provází už od konce minulého století, kdy se tradice výstav Sportovní fotografie roku zrodila.

Pro veřejnost otevřeno od středy

Ta vůbec první se konala v roce 1971 a jejím vítězem se stal Bohumil Novotný z někdejšího časopisu Zápisník se snímkem Modlitba za Peru, který byl poctou obětem tragédie československé horolezecké expedice na Huascarán.

Loni po sedmileté odmlce byla tradice výstav, které pořádá  Klub sportovních novinářů ČR, obnovena. Letošního ročníku se zúčastnilo padesát profesionálních fotoreportérů, kteří poslali do soutěže celkem 481 snímků. Odborná porota ocenila nejen vítězný snímek, ale i nejlepší fotografie v dílčích kategoriích.

Nejlepší sérii nafotil Michal Beránek, v kategorii Portrét získal ocenění Štěpán Černý, v kategorii Fotbal vyhrál Roman Vondrouš, v kategorii Ostatní sporty Petr Slavík, nejlepší motoristický snímek zachytil Jiří Křenek.

Bilanční výstavu Sportovní fotografie roku 2018, která je na Staroměstské radnici otevřena od středy 6. února každý den od 10 do 19 hodin, doplňují dvě autorské přehlídky. Průřez svojí 35 let dlouhou kariérou představuje Jaroslav Legner, který na konci minulého roku ukončil dráhu profesionálního fotografa. Druhá výstava patří Michalu Červenému, jenž jako loňský vítěz dostal právo představit další své fotografie.

Reklama

Související témata: