Hlavní obsah

Vybojovala sedmnáct zlatých z mistrovství světa, ale přesto se pořád bojí na start

Inzell

Má skvostnou sbírku sedmnácti zlatých medailí z mistrovství světa! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková doufá, že během nadcházejícího šampionátu na jednotlivých tratích v Inzellu dokáže bilanci vylepšit. První příležitost bude mít ve čtvrtek odpoledne v závodě na 3000 metrů, druhou pak v sobotu při bitvě na pětikilometrové trati. V jakém je trojnásobná olympijská vítězka rozpoložení? A jak se změnila od vůbec prvního triumfu na mistrovství světa?

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sábliková v Hamaru na trati 3000 m.

Článek

Na světový šampionát do Inzellu jste přijela povzbuzena vítězstvím v závodě světového poháru na 3000 metrů v Hamaru. Jaké jsou vaše ambice před čtvrtečním startem na stejné trati?

Konkurence je obrovská, rozhodují desetinky. Důležité je mít dobrý pocit z jízdy, a pak prostě uvidíme, jestli můj výkon bude stačit na medaili. Je těžké něco předvídat. Každopádně myslím, že v sobotním závodě na pět kilometrů jsou moje šance na stupně vítězů větší.

Právě v Inzellu jste byla v roce 2011 při šampionátu v závodě na tři kilometry druhá, z pětikilometrové trati jste brala zlato. Pravidelně zde trénujete. Jde o vaše oblíbené místo?

Rozhodně. Vždyť právě tady jsem s rychlobruslením vlastně začínala. Tehdy ještě na otevřené dráze. Pokaždé je zde skvělé publikum, mám ráda prostředí kolem Inzellu. Cítím se tu fajn.

Jak moc se během osmi let od tehdejšího dvojnásobného medailového úspěchu změnila Martina Sáblíková?

Myslím, že se čím dál tím víc bojím nastoupit na start. Čím jsem starší, řeším každý detail. Kolikrát mi týmová kolegyně Nikola Zdráhalová říká, abych se trošku uklidnila, protože začínám být nepříjemná. Stačí aby něco trošičku nebylo podle plánu a hned jsem nastartovaná. Řeším, jestli budu startovat z velké zatáčky, zda budu finišovat do malé. Strachuji se, aby vše proběhlo bez problémů při střídání drah. Jakou budu mít soupeřku. Kolikrát jde vlastně o úplné blbosti.

Vnímáte ještě pořád velké očekávání a tlak ze strany veřejnosti a okolí? Nebo už jste to přestala řešit?

Od mistrovství Evropy ve víceboji v italském Collalbu, kde jsem získala stříbrnou medaili. Uklidnila jsem se, že sezona nebude bez placky. Navíc mě nic nebolí. Jedu deset, dvanáct či dvacet kol a jsem v pohodě. Jasně, bolí mě nohy, ale to je přirozené. Záda či koleno, s nimiž jsem měl v minulosti trable, jsou v pohodě, což je pro mě nejdůležitější.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Martina Sábliková na trati 3000 m.

V Inzellu můžete získat v sobotu na pětikilometrové trati desátý titul ze světového šampionátu na jednotlivých tratích v řadě. Vybavujete si ještě první vítězství ze šampionátu v Salt Lake City 2007?

Moc si toho nepamatuji. Měla jsem červenou kombinézu s vlajkou. V realizačním týmu nebyl kromě trenéra Petra Nováka nikdo. Zastal všechnu práci. Dnes mám k dispozici masérku, fyzioterapeuta, lékaře...

Věnujete ve srovnání s minulostí více času rehabilitaci?

Určitě. Snažím se o sebe více start. A jak mám širší realizační tým, pořád mi připomínají, abych si odpočinula, šla na masáž... Každý den si připadám, jako bych byla někde ve wellnessu. Cítím se honosně, že se o mě někdo stará. Je to super.

A v tréninkovém procesu jste něco zásadního změnila?

Ne, tam je vše pořád více méně stejné. Jak se cítím zdravotně v pohodě, tak už jsem se dostala do fáze, kdy se musím spíše krotit. Otrnulo mi, nic mě nebolí a nejraději bych si pořád přidávala.

MS v rychlobruslení na jednotlivých tratích
Čtvrtek 7. února
16:00 sprint družstev ženy a muži
16:45 3000 metrů ženy
17:54 5000 metrů muži.
Pátek 8. února
16:15 500 metrů ženy
16:53 500 metrů muži
17:31 stíhací závod družstev ženy a muži.
Sobota 9. února
13:15 5000 metrů ženy
14:06 1000 metrů ženy
15:04 1000 metrů muži
15:49 10 000 metrů muži
Neděle 10. února
14:30 1500 metrů ženy
15:25 1500 metrů muži
16:21 závod s hromadným startem ženy a muži

Reklama

Související témata: