Hlavní obsah

Obhajoba začíná. Šonka zahájil sezonu čtvrtým místem v kvalifikaci

Aktualizováno

Martin Šonka vykročil za obhajobou titulu mistra světa šampionátu Red Bull Air Race čtvrtým místem v kvalifikaci na první závod letošní sezóny v Abu Zabí. Letos nově dostávají body tři nejrychlejší piloti v kvalifikaci, Šonka na ně těsně nedosáhl. V prvním kole sobotního závodu se o postup dál utká s Cristianem Boltonem z Chile.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka během letu.

Článek

Šonkovi se dařilo v trénincích, hned tři dokonce vyhrál. Oficiálně ale sezonu zahájil čtvrtým místem v kvalifikaci. Body mu nepřineslo, po přistání tak příliš spokojený nebyl. "Nezískali jsme žádný bod, takže spokojený být určitě nemohu. Nevím přesně, kde jsme na trati ztratili, letěl jsem oba lety víceméně podle plánu, který jsme si připravili. Ale nebylo to zkrátka dostatečně rychlé. Musíme se podívat na data a pokusit se najít, kde můžeme z času ubrat."

Šonka se také zkouší co nejlépe adaptovat na nové pravidlo maximálního povoleného přetížení. Piloti nově mohou jít až na hranici 11 G bez penalizace. Pokud překročí tuto hranici, dostanou sekundovou penalizaci. Pokud překročí 12 G, jsou diskvalifikováni.

"Jde o to si dát opravdu dobrý pozor, abyste se vyhnuli penalizaci. Klíčem k rychlému času ale přitom je dostat se až na samotnou hranu, jinak je čas pomalejší. Skoro si člověk připadá jak závodní kůň se zavázanýma nohama. Hrozně rád bych tahal víc, ale nová pravidla to zkrátka neumožňují."

Kvalifikaci ovládl Japonec Muroja před Kanaďanem McLeodem a Američanem Goulianem. Nejrychlejší pilot získal do celkové klasifikace tři body, druhý nejrychlejší dva a třetí jeden. Závod začíná v sobotu v 11:00.

Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil dvanáctý, takže v prvním kole závodu narazí na Gouliana.

Reklama

Související témata: