Hlavní obsah

Hvězda s třemi olympijskými zlaty překonala dobu utrpení a sní o desátém titulu

Radek Malina, InzellSport.czPrávo

Vzepřela se osudu! Překonala zdravotní trable a na mistrovství světa v německém Inzellu sní o zlatém double! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková ve čtvrtek šokovala soupeřky triumfem v závodě na 3000 metrů a v sobotu chce protáhnout sérii neporazitelnosti ze světových šampionátů na pětikilometrové trati, kde neprohrála od roku 2007.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková při tréninku na mistrovství světa v Inzellu.

Článek
Fotogalerie

„Ještě pořád nemohu uvěřit, že jsem trojku vážně vyhrála," vykládala po pátečním tréninku. „Nikdy v životě mi negratulovalo tolik trenérů a závodníků z Nizozemska," říkala s úsměvem jednatřicetiletá česká reprezentantka, jaký poprask v dějišti šampionátu způsobil její triumf.

Zejména pak v táboře rychlobruslařské velmoci, kde po výkonu De Jongové počítali se zlatem. „Je jí teprve třiadvacet, ještě má všechno před sebou," konejšila soupeřku o osm let starší česká rychlobruslařská hvězda pyšnící se třemi olympijskými zlaty.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Na tohle neexistují slova 🇨🇿😌🙋🏻‍♀️ Děkuji #happines #czechrepublic #speedskating #gold #3km #germany #raceday #team

Příspěvek sdílený Martina Sáblíková (@sablikova_martina),Úno 7, 2019 v 2:06 PST

Poslední dvě sezony v jejím podání měly k ideálu kvůli zdravotním patáliím daleko. Trojnásobnou olympijskou šampionku trápilo koleno, pak se přidala záda. „Bruslení je pro mě srdcovou záležitostí. Když se mu mohu věnovat bezbolestně, naplňuje mě. A vděčím spoustě lidí kolem sebe, že po problémech z minulé i předminulé sezony se vše podařilo stabilizovat."

Mnohdy musela překonávat bolest. Potřebovala i koňskou dávku vůle a sebezapření, když mnohdy bruslila zraněná. I tak vydřela stříbro na ZOH 2018, z MS v Kangnungu 2017 brala titul na 5000 metrů a stříbro ze závodu na 3000 metrů. „Jenže jsem neměla na ledě radost jako nyní. Jde o puzzle, které se musí složit. A tady v Inzellu vše zapadlo do sebe. Pohyb na ledě mi zase dává nějaký smysl. Nic mě nebolí, psychicky jsem v pohodě," lebedila si po posledním tréninku před útokem na desátý titul z pětikilometrové v trati.

Rozdávala úsměvy. Vykládala, jak si po výhře na tříkilometrové distanci dopřála dvě večeře. „Nejprve z thajské restaurace, pak z čínské," culila se. Těšila se na shledání s bratrem, jehož neviděla týdny. A doufala, že společně v sobotu odpoledne oslaví celkově už devatenácté zlato z MS. „Neberu si do hlavy, kolikátý titul mohu získat. Ale nepůjdu na start, že to chci jen nějak odjet," potvrzovala Sáblíková, že už je dávno minulostí doba, kdy závod hlavně protrpěla.

Reklama

Související témata: