Hlavní obsah

Utopit se nenechal, první bitvu o třicet centimetrů prohrál

Abú Zabí

Našel jediného přemožitele, přesto byl dost zklamaný. Letec Martin Šonka vykročil za obhajobou titulu v sérii Air Race druhým místem v zahajovacím závodě v Abú Zabí. Českého pilota porazil Japonec Jošihide Muroja ve finále o pouhé tři tisíciny sekundy, které odpovídají rozdílu přibližně třiceti centimetrů. Třetí skončil Američan Michael Goulian. Na reportáž s lety nejlepší trojice se můžete podívat v přiloženém videu.

Air Race Abú ZabíVideo: SNTV

 
Článek

Utopit se nenechal. Český šampion musel před startem sezony spolu se všemi soupeři projít v Amsterdamu tvrdým výcvikem. Piloti se tam v bazénu učili, jak reagovat, pokud by s letadlem havarovali do vody.

Proti takovému drilu už jsou samotné závody příjemným osvěžením. „Krásný závod, i když jsme těsně prohráli a nejsme úplně nejšťastnější. Joši ovšem létal skvěle," uznal Martin Šonka kvality Japonce, který vyhrál i kvalifikaci.

Místo do vzduchu musí akrobatičtí piloti do bazénu! Trénují přistání do vodyVideo: Sport.cz, Red Bull Content Pool

Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil navzdory velkým technickým problémům desátý. „Máme velkou radost z čistého času, který se nám podařilo zaletět. Bez penalty bychom byli na úrovni letů z Final 4. Motor fungoval výborně a je vidět, že jdeme po správné cestě," věří Kopfstein.

Reklama