Hlavní obsah

Vycházející hvězda Fernstädtová: V Německu mi tak neříkali, ale pro Čechy jsem vždycky Anička

Praha

Položila na stůl nádherný puget růží, přes hlavu si přetáhla české reprezentační triko. Se jmenovkou Anička na zádech. „V Německu mi tak neříkali, ale v rodině všichni. Pro Čechy jsem vždycky Anička," smála se Anna Fernstädtová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Juniorská mistryně světa ve skeletonu Anna Fernstädtová.

Článek
Fotogalerie

Při tom pohladila svůj skeleton, se kterým během posledních měsíců obhájila titul juniorské mistryně světa, vyhrála Kontinentální pohár a vyjela fantastické čtvrté místo na světovém šampionátu mezi dospělými. „Od léta se pro mě spousta věcí změnila. Trénink, saně, nože, materiál. Ale myslím, že se mi zima povedla," uvedla Fernstädtová, která po uplynulé sezoně přešla od německé reprezentace.

V té příští naskočí do kolotoče Světového poháru. S cílem prohánět nejlepší skeletonistky, jako na nedávném MS ve Whistleru. V přípravě se zaměří především na rychlost, na které s ní už delší čas pracuje trenér českých bobistů Dawid Kupczyk. A také jeho otec Andrzej, bývalý polský atlet, účastník finále na 800 metrů na OH 1972 v Mnichově.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Juniorská mistryně světa ve skeletonu Anna Fernstädtová a reprezentační trenér Dawid Kupczyk (vlevo)

„Anička se musí naučit běhat, tam má rezervy. Má dar, přestože je pomalá na startu, na dráze jede jako blesk. Rivalky na dráze bojují, ona sílu tolik nepoužívá. S rychlejším startem ale přijdou ještě lepší výsledky," tvrdí Dawid Kupczyk. Fernstädtová v tomto parametru vykázala zlepšení, v konci sezony překonávala osobní rekordy.

„Ale i tak jsem měla skoro nejpomalejší start, bylo by fajn ho zlepšit. Ale to zvládneme," mrkla na Kupczyka 22letá rodačka z Prahy, která si pochvaluje atmosféru mezi bobisty, pod něž její sport spadá.

Foto: Český bobový a skeletonový tým

Juniorská mistryně světa ve skeletonu Anna Fernstädtová.

„I v Německu byly dobré dny, ale tady je nálada o hodně lepší. Často se smějeme," těší Fernstädtovou. Na novou sezonu se bude připravovat v Polsku nebo v areálu Olympu v pražské Stromovce. Jejím vrcholem bude únorové MS v německém Altenbergu. Snem je „bedna", vzhledem k obrovské konkurenci by považovala za mimořádný úspěch i letošní umístění. „Každá dráha je jiná, záleží, jak mi bude vyhovovat. Tu v Altenbergu znám dobře, doufám, že bude i stejný výsledek," podotkla Fernstädtová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články