Hlavní obsah

Olympijská pochodeň pro Tokio je inspirována sakurou

Tokio

Olympijská pochodeň pro letní hry v Tokiu v roce 2020 je ve tvaru lístků sakury. Japonci se nechali inspirovat svou typickou třešní i z toho důvodu, že právě v březnu, kdy štafeta za rok začne, sakura po celé zemi kvete.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Olympijská pochodeň pro letní hry v Tokiu v roce 2020.

Článek

Pochodeň je v barvě růžového zlata, je vyrobena z hliníku, vysoká 71 centimetrů a váží 1,2 kilogramu. Designér Tokudžin Jošioka vytvořil kolem středu s plamenem pět lístků, které symbolizují pět olympijských kruhů.

Inspirovaly ho děti ze základní školy ve Fukušimě, tedy městě, kde v roce 2011 ničivé zemětřesení a následná vlna cunami způsobila havárii jaderné elektrárny. Ve Fukušimě štafeta s pochodní 26. března 2020 začne, skončí v dějišti her 10. července.

"Byl jsem ohromen silným výrazem třešňových květů, které děti v této oblasti nakreslily," řekl Jošioka při dnešním slavnostním odhalení pochodně v Tokiu.

Přesně za rok pochodeň dorazí na japonské území ze starověké řecké Olympie. Štafeta povede přes regiony zpustošené zemětřesením v roce 2011 a má světu ukázat, jak se je povedlo obnovit. Katastrofa si tehdy vyžádala více než 18 tisíc obětí.

Olympijské hry v Tokiu se uskuteční od 24. července do 9. srpna. Pak budou tradičně následovat paralympijské hry.

Reklama

Související témata:
Sakura