Hlavní obsah

Kontroverzní Rachimov odstoupí z funkce prezidenta boxerů

Kontroverzní uzbecký podnikatel Gafur Rachimov odstoupí z funkce prezidenta Mezinárodní boxerské asociace (AIBA). Mezinárodní olympijský výbor (MOV) právě především kvůli jeho osobě začal asociaci vyšetřovat a boxu hrozí vyřazení z programu olympijských her.

Ilustrační foto.

Článek

"Informoval jsem výkonný výbor AIBA o svém úmyslu rezignovat na pozici prezidenta," oznámil v prohlášení Rachimov. Boxerská asociace by si měla zvolit dočasného šéfa.

Sedmašedesátiletý Rachimov, jenž byl zvolen do funkce loni v listopadu, je vnímán jako nežádoucí osoba. Americké úřady jej považují za významnou postavu kriminálního podsvětí, podle nich je zapletený do mezinárodního obchodu s heroinem. O Rachimovových kriminálních aktivitách se mluví více než dvě desetiletí, ale Uzbekovi nebylo nikdy nic dokázáno.

"Obvinění proti mě jsou vymyšlená a založená na politicky motivovaných lžích. Věřím, že pravda se ukáže. Vždy jsem nicméně tvrdil, že nebudu stavět sebe nad box, a coby prezident mám povinnost dělat vše, co je v mé moci, abych sloužil našemu sportu a našim sportovcům," uvedl Rachimov.

Podle stanov AIBA bude dočasný prezident vybrán z pěti viceprezidentů, mezi nimiž je několik Rachimovových spojenců. Výkonný výbor by měl rozhodnout během telekonference tento víkend. Dočasný šéf může funkci zastávat maximálně 365 dnů do řádných voleb, které se tak musí uskutečnit ještě před olympiádou.

MOV po Rachimovově zvolení pozastavil veškeré přípravy boxerského turnaje na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020. Zároveň ustavil zvláštní komisi, jež má vyšetřit fungování AIBA, které MOV již dříve kvůli nejasným finančním tokům a nedostatkům v antidopingovém programu pozastavil finanční podporu.

Vyšetřovací komise má svá zjištění předložit výkonné radě MOV příští týden v Lausanne. Konečné rozhodnutí o olympijském statutu boxu by mělo padnout na červnovém kongresu MOV.

Reklama