Hlavní obsah

Výkonný výbor MOV doporučil breakdance do programu OH v Paříži

Praha

Breakdance se o další krok přiblížil debutu na olympijských hrách. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru doporučil zařazení tohoto akrobatického druhu tance společně se skateboardingem, sportovním lezením a surfingem do programu her v Paříži v roce 2024.

Foto: Sport.cz

Bude breakdance na olympijských hrách? (ilustrační foto)

Článek

Provizorní souhlas se zařazením dodatečných sportů má MOV vyslovit v červnu. Definitivně výkonný výbor potvrdí program pařížských her příští rok v prosinci.

Prezident MOV Thomas Bach na dnešní tiskové konferenci v Lausanne uvedl, že "mladé a městské sporty" nabízejí velkou možnost oslovit mladší generaci.

Premiéra v Paříži?

Výkonný výbor MOV tak svým doporučením podpořil volbu pořadatelů OH v Paříži, kteří v únoru oficiálně oznámili, že chtějí mít breakdance, lezení, skateboarding a surfing v programu. Ve zbývajících třech sportech se už bude pod pěti kruhy bojovat o medaile příští rok v Tokiu, breakdance by měl v Paříži premiéru.

Francouzi jsou v tomto druhu tance, jenž vznikl v 70. letech minulého století v USA a postupně získal i soutěžní podobu, spolu s Američany nejlepší na světě.

Reklama