Hlavní obsah

Kůň mu šlápl na hrudník. Kdybych poslechl doktory v Itálii, mám půlku plíce, říká věhlasný žokej

Pádů, drsných ran či zlomenin už věhlasný žokej Josef Bartoš zažil, ale tohle zranění se nakonec ukázalo jako horší, než vypadalo. Potrhané plíce, zlomená žebra. A málem i trvalejší následky. V Pise se to kromě pověstné věže začalo málem zle naklánět i s jeho kariérou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Bartoš na archivním snímku z losování startovních čísel Velké pardubické.

Článek

"Kdybych tam poslechl doktory, dnes už bych neměl půlku plíce," říká pro server jezdci.cz k situaci, která nastala po jeho únorovém pádu na dráze v italském městě s proslulou památkou.

Právě tam si užíval vcelku úspěšnou překážkovou zimu. Až do chvíle, po níž skončil v nemocnici. Na dostihy mohl týdny zapomenout. "Bojoval jsem o vítězství a na poslední překážce jsme spadli. Bohužel jsem se dostal přímo pod nohy koni, který běžel za mnou. Šlápl mi na hrudník," líčí pro odborný server.

Do svých osmatřiceti zažil dvojnásobný vítěz Velké pardubické (v roce 2006 s Decent Fellowem a o dva roky později v sedle Sixteen) pobyt v nemocnici několikrát.

Zlomenina žeber jej proto nijak nevykolejila. Z lůžka blízké zásoboval optimismem a snímky na sítích. Až později poznal, že narazil na problém. Lékaři mu tam podle něj neudělali hned drenáž plíce. Po celý týden v nich zůstávala krev.

Do doby, než se zastavil ve Fakultní nemocnici v Plzni. „Naštěstí jsem tam zajel a zařídili mi tam hned operaci a krev odsáli. Kdybych čekal, až se to vstřebá, jak říkali v Itálii, tak už bych půl plíce měl odoperováno," pokračuje domácí hvězdný jezdec.

V Plzeňské nemocnici spásu nenašel poprvé. Opakovaně ho tu dávali dohromady po předešlých pádech. „Teď už snad poosmé," děkuje na dálku a už se chystá na obnovení žokejské činnosti o víkendu v Miláně. „Zatím s jedním koněm. Od dalšího týdne už naplno," plánuje ostrý návrat. „Snad mě to nebude limitovat, nějaký tlak v plicích ještě cítím," dodává.

Reklama

Související témata: