Hlavní obsah

Baseballová extraliga startuje s hvězdným nadhazovačem z MLB

Český baseball čeká přelomový rok. V zámoří ve čtvrtek odstartovala slavná Major League Baseball (MLB) a díky Martinu Červenkovi se v ní možná poprvé objeví český hráč. Tuzemská extraliga zvedá oponu o den později čtyřmi pátečními zápasy a bude hlavní přípravou pro většinu reprezentantů k boji o postup na olympiádu v Tokiu 2020.

Foto: Sport.cz

Australský nadhazovač Peter Moylan hrál devět let v MLB.

Článek

Sezona startuje na všech frontách. „MLS začala ve čtvrtek, česká liga v pátek, podobnost není náhodná," usmívá se Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace (ČBA). „Začátek sezony má v Americe dlouhou tradici, zahajovací zápasy jsou velkou oslavou. Zavedli jsme ji také," avizuje před startem desetičlenné extraligy.

„Titul obhajuje nový mistr Arrows Ostrava, zpátky na trůn chtějí loni druzí Draci Brno. Ostatní už lze těžko tipovat," poukazuje předseda.

Baseballová cesta do Tokia

„Soutěž bude kvalitní. Platí pravidlo, že v jednu chvíli smějí být na hřišti maximálně tři cizinci. Jsem až šokován, kolik jich u nás působí. Zvedají kvalitu, všude mají tři a více cizinců. Z mého pohledu je naše liga třetí nejlepší v Evropě," cení si Ditrich.

Draci přivedli atraktivní posilu

O největší lákadlo se postarali brněnští Draci, s 21 tituly historicky nejúspěšnější tuzemský klub. Jejich hvězdnou posilou je Peter Moylan, australský nadhazovač s dvanáctiletými zkušenostmi z MLB. V elitní soutěži hrál devět let za Atlantu Braves a také za Los Angeles Dodgers a Kansas City Royals.

„Je svým způsobem unikát, že hráč s tak dlouhou kariérou v MLB jde hrát nejen do Česka, ale vůbec do Evropy," zdůrazňuje Arnošt Nesňal, generální manažer Draků.

„Na peníze jsme k nám Petera nepřilákali. Znal některé naše hráče, slovo dalo slovo a je zde. Nebudeme ho chtít využívat každý zápas, jen na určité typy duelů," dodává Nesňal.

Českou misi bere čtyřicetiletý Moylan jako možnost dobré přípravy na kvalifikaci o olympiádu v Tokiu v dresu australské reprezentace. Svými výkony pak zároveň může přispět i k přípravě českých hráčů v boji o postup na hry v roce 2020.

„Jsem vůbec poprvé v Evropě, a tedy i v Česku. Líbí se mi tady. Viděl jsem pár tréninků a zdejší baseballisti nadhazují a chytají jako v Americe, což jsem nečekal," líčí Moylan své první dojmy.

Reklama