Hlavní obsah

Trefil jsem Tokio, spadl mi kámen ze srdce, libuje si Nepejchal

Peking/Praha

Devatenáctiletý střelec Filip Nepejchal je druhým českým střelcem po Jakubu Tomečkovi, který vybojoval účast v olympijském Tokiu 2020. Ve středu vyhrál závod Světového poháru v Pekingu v libovolné malorážce 3x40 ran skvělým výkonem 458,7 bodu, což je zároveň nový juniorský rekord.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla

Puškař Filip Nepejchal vyhrál na SP v Pekingu soutěž ve střelbě z libovolné malorážky.

Článek

Výborně jste zvládl už základní závod. Jak z vašeho pohledu vypadal?

Poloha vleže nebyla podle mých představ. Moje poloha nebyla úplně ideální, hodně jsem se s ní pral. Zato vstoje jsem udělal velmi dobrý taktický krok, když jsem střílel rychleji. Poloha mi tentokrát sedla výborně, mohl jsem střílet v dobrém tempu. Hned jak jsem skončil, začalo foukat, což soupeře nejspíš trochu rozhodilo. Samozřejmě jsem byl s postupem do finále nadmíru spokojený.

Nevkrádala se vám před finále a v jeho průběhu do hlavy myšlenka, že můžete vyhrát svůj druhý závod Světového poháru a získat tak účastnické místo na olympiádě v Tokiu?

Měl jsem to v hlavě, takže jsem byl hodně nervózní, ale říkal jsem si, že uvidím, jak to půjde. Všechno se rozhodovalo vstoje a poslední ránou 10,2 jsem nakonec porazil o šest desetin zkušeného Rusa Kamenského, takže to vyšlo.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla

Filip Nepejchal zajistil pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu.

Ulevilo se vám, že hlavní úkol olympijského mezidobí jste splnil?

Určitě, trefil jsem Tokio a spadl mi tak kámen ze srdce. Teď budu mít v dalších závodech a přípravě klid. Nebude tam ten tlak, že musím vyhrát, abych trefil účastnické místo v Tokiu.

Před týdnem jste vyhrál velký závod v Dortmundu. Cítil jste, že by vám mohl vyjít i závod v Pekingu?

O tom jsem takhle nepřemýšlel. Ano, věděl jsem, že mám docela dobrou formu, cítím se v pohodě, ale že bych přiletěl do Pekingu s myšlenkou, že tu vyhraju, to určitě ne. Konkurence byla obrovská a minimálně dvacet střelců mohlo reálně pomýšlet na vítězství. Každý závod je jiný, rozhodují maličkosti, v těch velkých pak cítíte mnohem větší tlak, ale mně se sešlo všechno dobře, takže jsem moc rád.

Foto: Ivana Roháčková/ASC Dukla

Devatenáctiletý talent české sportovní střelby Filip Nepejchal.

Jaké závody vás v Pekingu ještě čekají?

Zítra vzduchovka mix a pak individuální závod ve vzduchové pušce.

Skvěle střílíte malorážku, ale výborně i ze vzduchovky. Jak máte rozdělenou přípravu mezi tyto dvě odlišné zbraně?

Nedá se říct, že bych přípravu mělo rozdělenou na dvě poloviny. Záleží na mnoha okolnostech, třeba co mi jde zrovna lépe, a naopak co potřebuji vylepšit. Záleží také na tom, jaké závody se blíží, a na kterou zbraň se víc soustředím. Věřím, že můj osobní trenér Jan Videcký mě na olympiádu připraví dobře na obojí. Udělám proto maximum.

Co vás ještě letos čeká?

Ve druhé půlce května tradiční závod Světového poháru v Mnichově, v září mistrovství Evropy v Boloni a v listopadu finále Světového poháru znovu v Číně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Puškař Filip Nepejchal (na snímku z 8. srpna 2016) vyhrál na Světovém poháru v Pekingu soutěž ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran a vybojoval druhý triumf v kariéře.

V sedmnácti letech jste startoval na olympiádě v Riu, jak jste se za ty necelé tři roky změnil?

Dospěl jsem... Myslím lidsky i střelecky, i když pořád je toho hodně, v čem se mohu zlepšovat.

Prý máte neobvyklou zálibu. Prozradíte jakou?

Nevím, jestli je tak zvláštní, ale sám si stavím drony.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články