Hlavní obsah

Softbalistky chtějí na olympiádu, radí jim trenéři i software

Cíl dostat se na olympiádu 2020 v Tokiu platí. A musí se pro jeho splnění udělat maximum. České softbalistky proto už podruhé letos míří za moře. Ve floridské Daytona Beach vyzvou v rámci přípravy na olympijskou kvalifikaci profesionální americký tým a výběr Číny. Celkem sehrají devět utkání. „Je to poslední významný kontrolní moment před důležitými akcemi. Navíc se utkáme se silnými soupeřkami," prohlásil Vojtěch Albrecht, trenér českého softbalového týmu.

Foto: Česká softballová asociace

České softbalistky nebudou na Floridě odpočívat.

Článek

Poprvé byly softbalistky na Floridě v březnu. Ve dvou týdnech tam odehrály proti americkým univerzitním týmům celkem 23 zápasů. To aktuální „výlet" do USA nebude pro patnáct českých softbalistek tak hektický. O to více bude náročný. Během týdne totiž vyzvou americký profesionální tým USSSA Pride nebo elitní čínské hráčky. „Smyslem je stále pracovat na útočné hře a sladit další důležité prvky," upřesnil Albrecht.

Koncem července čeká ženský softbalový výběr domácí evropský šampionát v Ostravě, a pokud na něm skončí do šestého místa, vyrazí již za dva týdny na olympijskou kvalifikaci do nizozemského Utrechtu. Tam se kromě evropské top šestky vydají také dva zástupci Afriky. Do Tokia se kvalifikuje pouze vítěz. A Česká softballová asociace si tuto možnost nechce nechat uniknout. Pro úspěch investuje do moderních metod – například vyvinula speciální software, který analyzuje nadhozy soupeřek.

Foto: Česká softballová asociace

České softbalistky nejedou na Floridu odpočívat, právě naopak. Čeká je tam ostrý zápasový program.

Realizační tým české reprezentace se dlouhodobě zaměřuje na 150 pálkařek a předává poznatky o nich nadhazovačkám. Dále čeští skauti detailně sledují 10 elitních nadhazovaček, například z Itálie, Nizozemska, Řecka nebo Velké Británie. Tedy z týmů, se kterými se střetnou na mistrovství Evropy. Zjišťují se základní informace, ale také varianty nadhozů v určitých fázích hry. „Aby data byla validní, viděli jsme u každé softbalistky 400 nadhozů, dohromady celkem tedy 4000. Vycházíme hlavně ze zápasových streamů," prozradil Albrecht.

Software umí odhalit třeba to, jak nejčastěji nadhazovačka začíná. Zda ve více než padesáti procentech hodí fastball, nebo si pomůže rotací. Zároveň lépe odhalí, jakou variantu volí v krizových situacích. „Sběr dat probíhá, množství informací se množí. Teď je potřeba je využít. To je krok, který chceme více rozeběhnout v USA," dodal Albrecht, který potvrdil, že v tomto datovém skautingu je český tým z konkurence nejdál. Softbalistky odlétají do USA v úterý 28. května, návrat z přípravného kempu je plánován na 7. června.

Reklama