Hlavní obsah

Homosexuálové do pekla? Mám právo na svůj názor, hájí se hvězda po vyhazovu z národního týmu

Australský ragbista Israel Folau zažaloval národní federaci za to, že byl kvůli homofobním vyjádřením na sociální síti vyřazen z reprezentace. Třicetiletý hráč žádá odškodné. Folau, který je stoupencem křesťanského fundamentalismu, se odvolává na právo na svobodu vyznání.

Foto: Profimedia.cz

Israel Folau zažaloval národní federaci za to, že byl kvůli homofobním vyjádřením na sociální síti vyřazen z reprezentace

Článek

"Žádný Australan, ať už je jakékoli víry, by neměl dostat vyhazov kvůli tomu, že se drží svého náboženství," uvedl Folau, který měl s národní federací lukrativní smlouvu do roku 2022 a byl nejlépe placeným australským ragbistou. Navíc přišel i o sponzorské kontrakty.

Folau v dubnu napsal na instagram, že homosexuálové by měli přijít do pekla, pokud nečiní pokání. Podobný vzkaz umístil na sociální síť už loni a obdržel varování.

Tentokrát se australská federace rozhodla vyloučit ho z reprezentace, která se chystá na podzimní mistrovství světa v Japonsku. Na minulém šampionátu v Anglii v roce 2015 pomohl Folau australskému výběru do finále.

Reklama