Hlavní obsah

Lezec Ondra byl pátý ve Vailu a v seriálu SP skončil druhý

Vail

Sportovní lezec Adam Ondra obsadil v americkém Vailu páté místo na Světovém poháru v boulderingu a nestačilo mu to k udržení vedoucí pozice v konečném hodnocení seriálu. Českého reprezentanta a naději pro olympijské hry v Tokiu těsně předstihl Japonec Tomoa Narasaki, který byl v závěrečném závodě druhý.

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Adam Ondra, archivní foto.

Článek

Ondra v sezoně obsadil tři medailová umístění. Zvítězil na úvod ve švýcarském Meiringenu a byl druhý v Moskvě i naposledy v Mnichově. Kvůli nemoci chyběl v Čchung-čchingu a v dalším čínském městě Wu-ťiangu se šestadvacetiletý rodák z Brna nedostal do finále a skončil čtrnáctý.

Ve Vailu Ondra v šestičlenném finále tentokrát ze čtyř cest dosáhl na takzvaný top jen dvakrát. Všechny čtyři "problémy" zvládl jen další japonský lezec Jošiuki Ogata. Exmistr světa Narasaki vybojoval potřetí v sezoně druhé místo, k tomu zvítězil ve Wu-ťiangu. SP v boulderingu vyhrál podruhé po roce 2016.

Ženskou královnou boulderingu se stala Janja Garnbretová ze Slovinska, jež ani pošesté v sezoně nenašla přemožitelku. Dvacetiletá lezkyně tak vstoupila do historie, Světový pohár v boulderingu ještě žádný závodník - ani muž, ani žena - neovládl způsobem, aby vyhrál všechny závody v seriálu.

SP ve sportovním lezení ve Vailu (USA) - bouldering:
Muži:
1. Ogata,
2. Narasaki (oba Jap.),
3. Čchon Čong-won (Korea),
...5. Ondra (ČR).
Konečné pořadí SP:
1. T. Narasaki 340,
2. Ondra 335,
3. Ogata 264,
...61. M. Stráník (ČR) 1.
Ženy:
1. Garnbretová (Slovin.),
2. Nogučiová (Jap.),
3. Gibertová (Fr.).
Konečné pořadí SP:
1. Garnbretová 500,
2. Nogučiová 320,
3. Gibertová 308.

Reklama

Související témata: