Hlavní obsah

Spása pro Velkou pardubickou! Nakonec i bez sponzora

Praha

Nový partner se nenašel. Peníze ano. Vše podstatné je pro pořadatele Velké pardubické vyřešeno. Alespoň pro letošní rok. Peníze, které ztratili po odchodu generálního sponzora České pojišťovny už mají přislíbeny odjinud. Celkem pět milionů ze státních zdrojů, jak po dnešním jednání vlády uvedla ČT.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pořadatelé z Dostihového spolku už od začátku jara hlásili, že nadcházející ročník největšího domácího dostihu není ohrožen, i když nebylo jasné, kde vezmou peníze. Prostředky teď najisto mít budou, podle ČT jen není jasno, jestli je budou moct použít přímo na prémie pro nejlepší.

Podstatnou sumu pro uchování standardního dění na závodišti ovšem mají. Návrh na přidělení podpory předložil na jednání vlády ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podpora by měla pokrýt rozdíl mezi vybraným vstupným a dotací pro nejlepší v dostihu, tedy pět milionů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jan Faltejsek na koni Tzigane Du Berlais oslavuje vítězství při 128. Velké pardubické. Ilustrační foto.

Podle ministerstva má Velká pardubická dlouhou historickou tradici, která přispívá k budování dobrého jména České republiky v zahraničí.

Podle pardubického poslance Jana Řehounka (ANO), který byl jedním z iniciátorů návrhu státní podpory, zaplatí dotaci ministerstvo zemědělství. Peníze na to již ve svém rozpočtu vyhradilo. "Podle dohody nepůjdou peníze přímo do Dostihového spolku, ale město Pardubice požádá ministerstvo zemědělství o účelovou dotaci na Velkou pardubickou," řekl Řehounek.

Již dříve uvedl, že vláda by měla dostih podpořit podobně, jako to učinila v případě motocyklové Grand Prix České republiky v Brně nebo filmového festivalu v Karlových Varech.

Loni spolek skončil s mírně kladným hospodářským výsledkem a obrat měl kolem 55 milionů korun. Letos musí počítat s částkou kolem 40 milionů korun. Více než polovinu akcií Dostihového spolku drží Pardubice, většími akcionáři jsou ještě Richard Benýšek a Jan Kafka.

Vláda dnes též odsouhlasila zvýšení již přislíbené dotace na zmíněné letošní závody mistrovství světa silničních motocyklů v Brně na 55 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Kabinet tak změnil své rozhodnutí z dubna, kdy se organizátorům rozhodla poslat 39 milionů korun. Organizátoři akce přitom požadovali 65 milionů korun.

Reklama

Související témata:
Ministerstvo zemědělství