Hlavní obsah

S vervou do zkráceného seriálu. Nebeská formule zaburácí v Kazani

Kazaň

Nebeská formule se přesunula do Ruska. V Kazani se o víkendu uskuteční druhý letošní závod leteckého seriálu Red Bull Air Race. Jde zároveň o první podnik po nedávném šokujícím oznámení, že šampionát letošním rokem skončí. Program byl navíc zkrácen na polovinu, po Kazani přijde na řadu už jen Maďarsko a Japonsko. Na pilotech je znát, že se z kritického vývoje dodnes úplně nevzpamatovali.

Martin Šonka, jaká bude jeho budoucnost po konci seriálu Red Bull Air Race?Video: Sport.cz

 
Článek

Investovali do své účasti v seriálu nemalé finanční prostředky. Teď musejí sčítat vzniklé ztráty a hledat si práci, aby škody minimalizovali. A také se pokusit soustředit na závěrečné tři závody.

„Strašně mě vývoj posledních týdnů mrzí. Když obhajoba titulu, tak v kompletní sezoně. Jenže seriál nebude dokončen," hořekuje loňský mistr světa Martin Šonka.

Jedenačtyřicetiletý pilot vykročil za obhajobou titulu druhým místem v zahajovacím závodě v Abú Zabí. Ve finále ho o pouhé tři tisíciny sekundy porazil Jošihide Muroja.

„Teď před sebou stále máme tři zbývající závody. Určitě chceme uspět i kvůli fanouškům, takže se musíme soustředit a zároveň se pokusit si závěr i maximálně užít," říká Šonka.

Žádný úsporný mód se nechystá

Nejvyšší ambice má také druhý Čech Petr Kopfstein. Pilot Teamu Spielberg skončil v prvním závodě kvůli technickým problémům desátý.

„Během pauzy se nám podařilo zaběhnout motor i otestovat nové modifikace. Letadlo je nyní přesně v takovém stavu, v jakém jsme si ho přáli," těší Kopfsteina.

Petr Kopfstein nečekaně končí v seriálu Red Bull Air Race. Co bude dál?Video: Sport.cz

„Věřím, že se konec šampionátu na atmosféře posledních závodů nijak nepodepíše. Všichni piloti jsou profesionálové a dál budou létat na nejvyšší možné úrovni," ujišťuje český pilot. A jeho slova platí i pro nejbližší závod v Kazani. „Poslední závody odlétáme s naším týmem v plném nasazení. Žádný úsporný mód se nechystá. Do Ruska jedeme v plné zbroji a dáme do závodu všechno!" slibuje fanouškům.

V Kazani, která je považována za hlavní město ruského sportu, se bude opět závodit nad širokou řekou Kazanka. Proti loňskému roku ovšem dojde k malé úpravě v trati. „Přibyla jedna zatáčka, a tak budou časy o něco pomalejší, ale o to bude závod zajímavější. Právě v posledním manévru totiž může člověk vyhrát i prohrát," avizuje Kopfstein.

ČT sport vysílá nedělní závod od 14:25.

Reklama

Související témata: