Hlavní obsah

Pilot Šonka doletěl v kvalifikaci na závod v Kazani druhý

Kazaň/Praha

Martin Šonka si v kvalifikaci na druhý závod světového šampionátu Red Bull Air Race v Kazani doletěl pro druhé místo a do celkového hodnocení série tak získal dva body. O více než desetinu sekundy ho porazil pouze francouzský pilot Mika Brageot, který tak vyhrál svou první kvalifikaci v životě.

Foto: Red Bull Air Race

Martin Šonka si v kvalifikaci na druhý závod světového šampionátu Red Bull Air Race v Kazani doletěl pro druhé místo.

Článek

Těsně před odletem do Kazaně zastihla všechny účastníky air race nepříjemná zpráva, že toto je poslední sezona šampionátu. Série pak skončí a nebude pokračovat. Motivace ale nikomu nechybí. "Na to nejde vůbec myslet. Když si sednu do letadla a zavřu kabinu, chci vyhrát a myslím, že to tak mají všichni piloti. Jsme prostě na závodě, musíme se maximálně soustředit a snažit se na maximum, jako by se nic nedělo. Nedovedu si ani představit, že by to bylo jinak," popisoval po prvních trénincích Šonka.

V kvalifikaci zaletěl prvním pokusem až devátý nejrychlejší čas, ve druhém už byl ale na všech mezičasech rychlejší, než v té době vedoucí Francouz Brageot. V posledním pullup manévru však o svůj náskok přišel.

"Je pravda, že jsem ho nezaletěl úplně optimálně. Mika právě tenhle manévr před cílem trefil přesně a tím se dostal před nás. Ale vyzkoušel jsem si dvě různé varianty jak ano a jak ne a z toho zítra můžeme vycházet."

Druhé místo Šonkovi do nedělního prvního vyřazovacího kola závodu přisoudilo rychlého Španěla Velardeho. "Juan je rychlý, má rychlé letadlo a létal tady skvělé časy. To, že se mu to zrovna dnes v kvalifikaci nepovedlo, nemusí nic znamenat. V trati se také točil vítr a některým pilotům pomohl více, jiným spíše uškodil. Takže uvidíme, jaké zítra budou podmínky a podle toho se připravíme," dodal Šonka.

Třetí skončil další Francouz Levot. Diváky během kvalifikace pořádně nadzvedl ze sedaček pylon hit Němce Dolderera, při kterém si dokonce poškodil letadlo.

Reklama

Související témata: