Hlavní obsah

Evropské hry? Nová akce si zatím hledá místo, ale zlákala i české olympijské vítěze

Vizi měli zástupci Evropských olympijských výborů smělou. Když mají své kontinentální hry v Africe, Asii i Americe, proč by se neměla přidat Evropa? Jakási kontinentální olympiáda by sloužila pro nominaci na „velké hry“, pro řadu sportů by byla zároveň evropským šampionátem. Ne všechny ideály se povedlo uvést do praxe, přesto druhý ročník akce, který začne v pátek v běloruském Minsku, slibuje na úrovni uspořádané Evropské hry s kvalitní sportovní konkurencí. Akce se zúčastní i 120 českých sportovců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zápasnice Adéla Hanzlíčková (vlevo) a atletka Barbora Malíková v kolekci oblečení pro druhé Evropské hry.

Článek

„Myslím, že olympijská atmosféra bude v Minsku znát na každém kroku,“ věří šéf české mise Martin Doktor. „Vše je tam připraveno, bydlení ve zrekonstruovaných studentských kolejích a areál Minsk areny s přilehlým velodromem a rychlobruslařským oválem můžeme Bělorusům jen závidět,“ hlásí.

Po premiéře v Baku se hostitel druhé edice akce dlouho hledal. Nejprve se na hry chystali v Nizozemsku, které však záhy od pořádání ustoupilo. Pak byly přiděleny do Ruska, jenže přišlo rozkrytí dopingového skandálu. Až pokračování akce zachránil Minsk.

Jak bude vypadat? Patnáct sportů, na dvě stovky medailových sad. Některé tradiční olympijské sporty jako plavání, veslování či všechny kolektivní sporty ve své klasické podobě absentují, naopak se bude bojovat i v plážovém fotbale či bojovém sportu sambo.

Atletika bude mít zase hodně netradiční podobu, kdy budou mezi sebou soupeřit ve dvouhodinových blocích s vybranými disciplínami jednotlivé země v kvalifikaci a pak ve finále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Nafasováno na Evropské hry v Minsku, které startují už za 9 dní! 🇨🇿 #czechteam #czechcanoe #ceskyolympijskytym

Příspěvek sdílený Daniel Havel (@danhavel),Čen 12, 2019 v 4:15 PDT

Výškaři si sami budou vybírat výšky, které chtějí skákat, závody zakončí tzv. Hon, tedy smíšená štafeta na 800, 600, 400 a 200 metrů startovaná dle přepočtených odstupů z předchozích disciplín…

„Na akci se moc těším, ale přiznám se, že mám radši zavedenější disciplíny, kde je to spravedlivější a dají se porovnávat výkony,“ přiznává vítězka mládežnické olympiády na čtvrtce Barbora Malíková, kterou čeká první velká seniorská akce.

Před čtyřmi lety Češi v Baku získali sedm medailí, ale žádné zlato. Hvězdami aktuální výpravy jsou olympijští vítězové v judu Lukáš Krpálek a ve střelbě David Kostelecký, silní kanoisté Martin Fuksa a Daniel Havel či atleti Nikola Ogrodníková a Pavel Maslák.

Půjde i o Tokio

Přímo půjde olympijská místa pro Tokio vybojovat ve stolním tenise, střelbě, karate a lukostřelbě, do kvalifikačního žebříčku budou získávat body badmintonisté, cyklisté a judisté. Právě v judu a boxu jsou Evropské hry zároveň kontinentálním šampionátem.

„U některých sportů je problém, že červen rok před olympiádou není úplně vhodný termín pro rozdělování olympijských míst. A je škoda, že ne všechny mezinárodní federace se pro akci dokázaly nadchnout. Chápu, že Evropské šampionáty jako trochu konkurenční akce jim třeba marketingově dávají větší smysl, ale ty zase nemůžou aspirovat na hry s olympijskou atmosférou,“ říká Doktor.

Multisportovní akce
Olympijské hry
Nejznámější sportovní akce se koná od roku 1896 a ve své zimní verzi od roku 1924 každé čtyři roky. Nejbližší letní hry uvítá za rok Tokio, zimní za tři roky Peking.
Evropské hry
Po vzoru dalších kontinentů pořádá od roku 2015 své hry i Evropa, konají se jen v létě. Po letošním druhém ročníku v Minsku je třetí naplánován na rok 2023 do Krakova.
Evropské šampionáty
Nový projekt, který loni hostil Berlín a Glasgow. Mistrovství Evropy se v sedmi sportech spojila do dvou měst a jednoho termínu. Pořadatel pro rok 2022 ale ještě nebyl určen.
Univerziáda
Hry pro vysokoškolské studenty se pořádají od roku 1959, o rok později přibyly zimní. Nyní se konají každé dva roky, letní v červenci hostí Neapol, nejbližší zimní za dva roky Lucern.
Mládežnické OH
Akce pro mládež od 14 do 18 let se koná od roku 2010 každé čtyři roky. Příští rok uvítá zimní verzi Lausanne, letní je naplánována na rok 2022 do Dakaru.
Olympijský festival
Evropský olympijský festival mládeže se od roku 1991 koná každé dva roky, je určen dětem od 14 do 18 let. Nejbližší hostitelé? Letní v červenci v Baku, zimní v roce 2021 ve Vuokatti.

Reklama

Související témata: